Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 30. jun 2011.
VE/MOW/1423t

MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini

 


Međunarodni sud je danas dostavio približno 1.800 stranica transkripata izrađenih na lokalnim jezicima vlastima Bosne i Hercegovine.

Transkripti su dostavljeni u okviru projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da ojača kapacitete pravosudnih organa u regionu za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima vezanim za ratne zločine i da pomogne u prenosu znanja i materijala sa MKSJ pravnim stručnjacima u regionu. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima pravnim stručnjacima u regionu pružiti veću mogućnost da dođu do svedočenja datih pred MKSJ i da ih koriste.

Transkripti na lokalnim jezicima regiona pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ. Do oktobra 2010. godine transkripti suđenja bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Komentarišući ovaj aspekt projekta, Boris Grubešić, šef Službe za odnose s javnošću Tužilaštva BiH rekao je: “Prevedeni transkripti olakšavaju lokalnim pravosudnim institucijama korišćenje svedočenja datih pred MKSJ. Ova svedočenja se odnose na događaje koji su se dogodili tokom rata u Bosni i Hercegovini na kojima Tužilaštvo BiH trenutno radi. Mnogi od naših predmeta uključuju svedoke koji su prethodno svedočili pred MKSJ. Transkripti njihovih svedočenja su stoga vrlo korisni u analiziranju i istrazi ratnih zločina. Mi podržavamo nastavak ovog projekta koji uveliko doprinosi olakšanju i ubrzavanju procesa utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine”.

Otprilike 14.000 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 38.000 do sada izrađenih u sklopu ovog projekta, dostupno je u bazi podataka Sudski spisi MKSJ (ICR). Dodatni transkripti biće postavljeni na ICR u narednim mesecima, s ciljem da se do kraja 2011. godine postavi predviđenih 60.000 stranica. Transkripti su dostupni putem sledećeg linka na vebsajtu MKSJ: http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010., MKSJ je vlastima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine dostavio 14.500 stranica transkripata javnih postupaka na bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno sa MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija zločin i pravdu i misijama OEBS u regionu.
 

* * *

Za više informacija o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakt s gospođom Sanelom Tunović, predstavnikom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili na adresi wcjp [at] odihr.pl ()

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posetite http://www.icty.org/sid/240Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 
Sprovode:         

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu