Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Shefqet Kabashi se izjasnio krivim za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 26. avgust 2011.
VE/MOW/PR1433t


Shefqet Kabashi se izjasnio krivim za nepoštovanje suda

 

Shefqet Kabashi

Shefqet Kabashi, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas se, na ponovnom stupanju pred sud, izjasnio krivim za nepoštovanje suda. Dodatni pretres biće održan danas popodne u 15:00 u sudnici III kako bi se priznanje krivice uvelo u spis. Datum izricanja presude još uvek nije utvrđen.
 
Kabashi je optužen za nepoštovanje suda 5. juna 2007. i 20. novembra 2007, nakon što je odbio da odgovori ili nije odgovorio na pitanja tokom svedočenja pred Pretresnim većem na suđenju Ramushu Haradinaju i drugima. Kabashija su 17. avgusta 2011. uhapsile holandske vlasti i on je prebačen u pritvor Međunarodnog suda 18. avgusta 2011. Njegovo prvo stupanje pred sud održano je 19. avgusta 2011. godine.

Kabashi je ključni svedok tužilaštva na ponovljenom suđenju u predmetu Ramush Haradinaj i drugi jer se njegovo svedočenje odnosi na navodnu odgovornost optuženih za zločine koji su počinjeni u štabu i zatvoru OVK u Jablanici. Haradinaju, bivšem zapovedniku OVK i premijeru Kosova, i dvojici saoptuženih, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju ponovo se sudi po šest tačaka optužnice koje se odnose na mučenja i ubistva zatvorenika u logoru kojim je OVK upravljala u Jablanici. Kada je naložilo delimično ponavljanje suđenja u julu 2010. godine, Žalbeno veće je zaključilo da je Pretresno veće pogrešilo kada nije obezbedilo  Kabashijevo svedočenje i svedočenje još jednog svedoka, čime je tužilaštvu uskratilo vitalne argumente za njegovu tezu.

 

* * *

Primerak izmenjene i dopunjene optužnice i podaci o ovom predmetu dostupni su putem sledećeg linka.

Primerak Presude Žalbenog veća u predmetu Haradinaj i drugi dostupan je putem sledećeg linka


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu