Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dvojica sudija se povukla iz predmeta Kabashi za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 26. avgust 2011.
IJ/MOW/PR1434t


Dvojica sudija se povukla iz predmeta Kabashi za nepoštovanje suda

 
 

Shefqet Kabashi

Na ponovljenom pretresu održanom danas popodne u predmetu za nepoštovanje suda koji se vodi protiv Shefqeta Kabashija, sudija Bakone Justice Moloto i sudija Guy Delvoie zatražili su da budu zamenjeni kao sudije veća kako bi se izbegla svaka sumnja u njihovu nepristrasnost jer obojica zasedaju u predmetu Haradinaj i drugi koji je povezan sa ovim predmetom. 

Odluka predsednika o imenovanju novih sudija za ovaj predmet biće donesena u dogledno vreme.

Bivši pripadnik oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Shefqet Kabashi je optužen za nepoštovanje suda 5. juna 2007. i 20. novembra 2007, nakon što je odbio da odgovori ili nije odgovorio na pitanja tokom svedočenja pred Pretresnim većem u predmetu protiv Ramusha Haradinaja i drugih. Na današnjem ponovnom stupanju pred sud, Kabashi se izjasnio krivim po svim optužbama za nepoštovanje suda. 

Kabashi je ključni svedok tužilaštva na ponovljenom suđenju u predmetu Ramush Haradinaj i drugi jer se njegovo svedočenje odnosi na navodnu odgovornost optuženih za zločine koji su počinjeni u štabu i zatvoru OVK u Jablanici. Haradinaju, bivšem komandantu OVK i premijeru Kosova, i dvojici saoptuženih, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, ponovo se sudi po šest tačaka optužnice koje se odnose na mučenja i ubistva zatvorenika u logoru kojim je OVK upravljala u Jablanici. Kada je naložilo delimično ponavljanje suđenja u julu 2010. godine, Žalbeno veće je zaključilo da je Pretresno veće pogrešilo kada nije obezbedilo Kabashijevo svedočenje i svedočenje još jednog svedoka, čime je tužilaštvu uskratilo ključne argumente u prilog njegovoj tezi.

Kabashija su 17. avgusta 2011. uhapsile holandske vlasti, a 18. avgusta 2011. prebačen je u pritvor Međunarodnog suda. Njegovo prvo stupanje pred sud održano je 19. avgusta 2011.

Datum sledećeg pretres u ovom predmetu biće najavljen u dogledno vreme.

 

* * *
Primerak izmenjene i dopunjene optužnice i podaci o ovom predmetu dostupni su putem sledećeg linka.

Primerak Presude Žalbenog veća u predmetu Haradinaj i drugi dostupan je putem sledećeg linka


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu