Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ponovno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku zbog nepoštovanja suda biće održano 4. novembra 2011.

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 2. novembar 2011.
CT/MOW/PA471t


Ponovno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku zbog nepoštovanja suda biće održano 4. novembra 2011.

 

 Vojislav Šešelj

Ponovno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u trećem postupku zbog nepoštovanja suda zakazano je za petak, 4. novembra 2011. u 15:00 časova u sudnici I, pred sudijom Burtonom Hallom.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, kome se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom za navodne ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, Srbija od 1991. do 1994. godine, optužen je zbog toga što, suprotno nalozima Veća, nije uklonio poverljive informacije sa svog ličnog vebsajta.

Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svom vebsajtu uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i pet poverljivih podnesaka koje je on podneo u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda. Te knjige i podnesci sadrže poverljive informacije o više zaštićenih svedoka koji su svedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dve od četiri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici. Žalbeno veće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda, jer je u knjizi čiji je autor obelodanio lične podatke zaštićenih svedoka, i potvrdilo na kaznu od 15 meseci zatvora. Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svog vebsajta. Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put u februaru 2010. zbog obelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svedoka u knjizi čiji je on autor, a 31. oktobra 2011. Pretresno veće ga je osudilo na kaznu od 18 meseci zatvora. 

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima sudskog postupka. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno i osuđeno.
 
 

*****
 

Celokupan tekst Druge odluke Pretresnog veća u vezi s neuklanjanjem poverljivih informacija s javnog vebsajta na engleskom i Nalog umesto optužnice.


Prvo stupanje pred Sud možete pratiti uživo na
vebsajtu Međunarodnog suda.



*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu