Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju premijerno prikazan u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 22. novembar 2012.
VE/CS/PR1534t

Dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju premijerno prikazan u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji

Outreach program Međunarodnog suda održao je premijeru svog dugometražnog dokumentarnog filma pod nazivom "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom" u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji (BJRM). Ovaj dokumentarni film predstavlja istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu i predstavlja dio napora Outreach programa da razvije svijest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i razumijevanje dostignuća MKSJ-a u kažnjavanju odgovornih za te zločine.

Film je prikazan u Skoplju u utorak, 20. novembra, i Tetovu u srijedu, 21. novembra. Projekcijama je prisustvovalo preko 100 gostiju, uključujući novinare, predstavnike nevladinih i međunarodnih organizacija, diplomate i predstavnike centralnih i lokalnih vlasti. Premijera je organizovana u saradnji s makedonskom nevladinom organizacijom Civil – centar za slobodu.
 
Elena Martin Salgado, zastupnik Tužilaštva MKSJ-a u žalbenim postupcima, izjavila je sljedeće: “MKSJ je dao značajan doprinos nalaženju boljeg odgovora na seksualno nasilje u ratu i sada je potrebna podrška na lokalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji da se obezbijedti obeštećenje za osobe koje su preživjele seksualno nasilje.”

Ovaj dokumentarni film u produkciji Outreach programa prikazuje istrage i suđenja u pionirskim predmetima koji su odigrali veliku ulogu u razvoju sudske prakse o seksualnom nasilju počinjenom tokom rata i prikazuje hrabrost osoba koje su preživjele seksualno nasilje koje su svjedočile na suđenjima pred Međunarodnim sudom. U filmu se mogu vidjeti intervjui sa sudijama i bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ-a, kao i svjedočanstva svjedoka, i on će predstavljati trajni podsjetnik na pionirske korake koje je Međunarodni sud preduzeo kako bi kaznio odgovorne i skrenuo pažnju međunarodne zajednice i ljudi u regionu bivše Jugoslavije na ove teške zločine.

Komentarišući vrijednost ovog dokumentarnog filma, Uranija Pirovska, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u Makedoniji, izjavila je: “Mislim da je ovaj film jako značajan čak i za našu zemlju jer predstavlja upozorenje za sve buduće oružane sukobe da seksualno nasilje neće biti oprošteno i da neće proći nekažnjeno.”

Nakon javne projekcije uslijedila je stručna panel diskusija u kojoj su učestvovali  Elena Martin Salgado, zastupnik Tužilaštva MKSJ u žalbenim postupcima, Gordana Duvnjak, predsedavajuća Izvršnog odbora Makedonskog instituta za otvoreno društvo, i Uranija Pirovska, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u Makedoniji. Kim Mehmeti, pisac i politički analitičar, učestvovao je u panel diskusiji u Skoplju, dok je Snežana Lupevska, novinar i producent, bila među panelistima u Tetovu.

Ovaj dokumentarni film je dostupan na engleskom, bosanskom/hrvatskom/srpskom i makedonskom jeziku i do sada je već prikazan u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu.  Primjerci su podijeljeni velikom broju udruženja žrtava, lokalnih škola i partnerskih nevladinih organizacija širom regije radi daljnje distribucije. Film bi takođe trebao biti prikazan na jednoj TV stanici u BJRM, a uskoro će biti dostupan i na vebsajtu Međunarodnog suda.

***

Za više informacija kontaktirajte Nermu Jelačić, šeficu Službe za komunikacije, na +31 (0) 6 5357 8006 ili jelacic [at] un.org

Outreach Program Međunarodnog suda

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org ()

Pratite MKSJ na
Facebook, Twitteru i Youtubeu