Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilaštvu dozvoljeno da ponovno otvori svoj dokazni postupak na suđenju Mladiću kako bi predočilo dokaze vezane za masovnu grobnicu Tomašica

SUDSKA VIJEĆA
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 23. oktobar 2014.
CT/CS/PA545t

Tužilaštvu dozvoljeno da ponovno otvori svoj dokazni postupak na suđenju Mladiću kako bi predočilo dokaze vezane za masovnu grobnicu Tomašica

Pretresno vijeće na suđenju Ratku Mladiću danas je odobrilo zahtjev Tužilaštva da ponovo otvori svoj dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica koja se nalazi u opštini Prijedor, Bosna i Hercegovina (BiH).

Uslijed ove odluke Tužilaštvo će moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze. Vrijeme ponovnog otvaranja dokaznog postupka će odrediti Pretresno vijeće u dogledno vrijeme.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije predoči dokaze u vezi sa Tomašicom, s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013., u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku, i takođe uzimajući u obzir vrijeme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svjedoka i izradu izvještaja vještaka.

Sudije su takođe utvrdile da su novi dokazi relevantni za taj predmet i da imaju dokaznu vrijednost, napominjući naročito tvrdnju Tužilaštva da “taj materijal daje jasniju sliku organizovanosti i masovnosti ubistava počinjenih u Prijedoru, kao i ulogu VRS-a [Vojske Republike Srpsku] u njima”.

Vijeće je priznalo da će ponovno otvaranje produžiti suđenje, ali da to neće dovesti do neopravdanog odlaganja. Sudije su uzele u obzir da je zahtjev Tužilaštva dostavljen u ranoj fazi izvođenja dokaza odbrane i da će odbrana “imati dovoljno prilike da u okviru svog dokaznog postupka predoči eventualne dokaze kao odgovor na materijal”.

Tužilaštvo je Pretresnom vijeću podnijelo zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka 26. avgusta 2014. Tužilaštvo je zatražilo da predoči dokaze kojima prethodno nije imalo pristup, u vezi s nedavno otkrivenom masovnom grobnicom u Tomašici.

Odbrana je svoj odgovor na zahtjev Tužilaštva podnijela 9. septembra 2014. Odbrana je tvrdila, između ostalog, da bi ponovno otvaranje dokaznog postupka u ovoj fazi nanijelo štetu izvođenju dokaza odbrane te da bi prekid suđenja bio neizbježan jer je odbrana usred izvođenja svojih dokaza.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 141 osobe su okončani.