Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Čelebići, izvođenje dokaza tužilaštva nastaviće se u petak nakon odluke po pitanju nepoštovanja suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 29. maj 1997.
CC/PIO/204tPredmet Čelebići, izvođenje dokaza tužilaštva nastaviće se u petak nakon odluke po pitanju nepoštovanja suda

Nakon privremenog prekida postupka u trajanju od jedne sedmice, tužilaštvo će pozvati sljedećeg svjedoka u predmetu Čelebići u petak, 30. maja 1997. godine u 14:30 sati.

Postupak je privremeno prekinut na zahtjev tužilaštva nakon što je spisak svjedoka tužilaštva, uključujući i zaštićene svjedoke, dostavljen publikaciji Slobodna Hercegovina, gdje je objavljen u izdanju od 15. aprila 1997. godine, zajedno sa intervjuom s optuženim Zejnilom Delalićem.

Nakon što je Pretresnom vijeću II prijavilo otkrivanje tih informacija, tužilaštvo je zatražilo  odgodu postupka kako bi istražilo okolnosti pod kojima se ovo otkrivanje informacija dogodilo i razmotrilo da li protiv onih za koje se bude utvrdilo da su odgovorni treba pokrenuti postupak za nepoštovanje suda.

Predsjedavajući sudija Karibi-Whyte je 15. maja proslijedio ovo pitanje predsjedniku Međunarodnog suda, sudiji Antoniu Casseseu, na razmatranje.

Pretresno vijeće II je u srijedu 28. maja 1997. godine zasjedalo kako bi izložilo zaključke predsjednikove istrage o otkrivanju spiska.

U predsjednikovom izvještaju su navedeni sljedeći zaključci:

(a) da nema dokaza o nedoličnom ponašanju gđe Edine Rešidović i g. Eugenea O'Sullivana, branilaca Zejnila Delalića;

(b) da je vjerovatno da je optuženi dao intervju magazinu Slobodna Hercegovina. U toku tog intervjua, moguće je da je Delalić počinio djelo nepoštovanja naloga Suda o neobjelodanjivanju imena svjedoka. Sud, stoga može pokrenuti postupak za nepoštovanje suda protiv Delalića;

(c) istrage u pogledu autora članka i urednika magazina nisu dovele ni do kakvih čvrstih zaključaka.

Nakon diskusije strana u postupku o implikacijama ovih zaključaka, Pretresno vijeće je donijelo sljedeću odluku u četvrtak 29. maja 1997. godine:

Vijeće je prihvatilo zaključke predsjednika u vezi s braniocima Zejnila Delalića. Pretresno vijeće, međutim, nije moglo prihvatiti njegove zaključke u vezi sa Delalićem. Zejnil Delalić je porekao da je dao intervju Slobodnoj Hercegovini i branio se ćutanjem. Delalićevo poricanje i dalje stoji i nema dokaza koji o suprotnom, kao što nema ni dokaza da bi ga trebalo optužiti za nepoštovanje suda. Stoga, nema nikakve osnove da se on i dalje sumnjiči. Prema Pretresnom vijeću, tim se ovo pitanje zatvara.

Gospodin Eric Ostberg, glavni tužilac u predmetu Čelebići, izjavio je da je zadovoljan pozicijom koju je zauzelo Pretresno vijeće u vezi s pitanjem nepoštovanja suda.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu