Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužioca povodom povlačenja optužbi protiv 14 optuženih

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 8. maj 1998.
CC/PIO/314tIzjava tužioca povodom povlačenja optužbi protiv 14 optuženih

Sudija Vorah i sudija Riad su 5. maja, odnosno 8. maja odobrili zahtjev tužilaštva za povlačenje optužbi protiv 14 optuženih za događaje u logorima Omarska i Keraterm:

Povučene su optužbe za slijedećih 11 optuženih obuhvaćenih optužnicom za Omarsku: optužbe su povučene protiv Zdravka Govedarice, Grubana, Predraga Kostića, Nedeljka Paspalja, Milana Pavlića, Milutina Popovića, Draženka Predojevića, Željka Savića, Mirka Babića, Nikice Janjića i Dragomira Šaponje.

Povučene su optužbe protiv sljedeće petorice optuženih obuhvaćenih optužnicom za Keraterm: optužbe su povučene protiv Nikice Janjića (koji je takođe naveden u prvobitnoj optužnici za Omarsku), Dragana Kondića, Gorana Lajića, Dragomira Šaponje (koji je takođe naveden u prvobitnoj optužnici za Omarsku) i Nedjeljka Timarca.

Izjava tužioca

"Posljednjih mjeseci došlo je do velikog povećanja broja optuženih koji su ili uhapšeni, ili su se dobrovoljno predali u nadležnost Međunarodnog suda. Pozdravljam obje ove inicijative i podstičem druge optužene da se dobrovoljno predaju Međunarodnom sudu, kako bi se izbjegla neminovna upotreba sile prilikom hapšenja.

Proces hapšenja i predaje neminovno je postepen i sporadičan, i izgleda da će se tako i nastaviti. Jedna od posljedica ove situacije je da se optuženima, koji su optuženi zajedno, mora suditi odvojeno, zbog čega će Međunarodni sud voditi mnogo veći broj suđenja nego što je to bilo predviđeno.

U svjetlu ove situacije, ja sam ponovo razmotrila sve preostale optužnice u kontekstu opšte strategije tužilaštva u vezi s istragama i krivičnim gonjenjem. U skladu s tim strategijama, koje obuhvataju održavanje fokusa istraga na osobama koje imaju viši nivo odgovornosti, ili onima koje su odgovorne za izrazito surova ili na drugi način izuzetno teška djela, odlučila sam da je primjereno da povučem optužnice protiv jednog broja optuženih obuhvaćenih optužnicama poznatim kao optužnice za Omarsku i Keraterm, koje su potvrđene u februaru 1995. odnosno julu 1995. godine.

Ova odluka donesena je u nastojanju da se uravnoteže dostupni resursi na Međunarodnom sudu i s priznanjem potrebe da se suđenja vode pravično i ekspeditivno. Želim da naglasim da ova odluka nije zasnovana na nedostatku dokaza za ove optužene. Smatram da u ovom trenutku nije moguće voditi više odvojenih suđenja za povezana djela koja su počinila lica kojima se adekvatno može suditi pred drugim pravosudnim tijelom, poput državnog suda.

U skladu s ovim pristupom, 28. aprila 1998. godine podnijela sam dva zahtjeva nadležnim sudijama Međunarodnog suda u kojima tražim da se povuku sve optužbe, i s njima povezani nalozi, protiv ukupno 14 optuženih imenovanih u te dvije optužnice, od kojih ni jedan nije uhapšen niti se predao Međunarodnom sudu. Sudija Riad je 8. maja odobrio moj zahtjev u vezi s optužnicom Omarsku, a sudija Vorah je 5. maja učinio isto u vezi s optužnicom za Keraterm.

Ovako sam postupila, a da se nisam odrekla prava da krivično gonim ove optužene po istim ili drugim optužbama, ukoliko se u budućnosti okolnosti promijene. Takođe sam spremna da pružim pomoć onim nacionalnim jurisdikcijama, koje bi u dobroj vjeri vodile postupak za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv ove četrnaestorice optuženih.

Razmotrila sam sve ostale optužnice gdje su optuženi i dalje u bjekstvu i ne razmišljam o povlačenju bilo kojih drugih optužbi protiv bilo kojeg od optuženih u tim optužnicama. Shodno tome, i dalje podstičem sve optužene da se dobrovoljno predaju Međunarodnom sudu. Osim toga i dalje ću činiti sve što je u mojoj moći kako bih obezbijedila da svi optuženi budu privedeni pred ovim Međunarodnim sudom".


Kontekst

Optužnica za Omarsku podignuta je u februaru 1995. protiv 19 osoba:

Optužbe su zadržane protiv petorice optuženih koji su i dalje u bjekstvu, konkretno Željka Mejakića (navodni upravnik logora Omarska koji se tereti za genocid), Dragoljuba Prcaća (jednog od dvojice navodnih zamjenika upravnika), Milojice Kosa i Momčila Grubana (jednog od trojice komandira smjena) i Dušana Kneževića (jedne od pet osoba koje su navodno dolazile u logor da bi vršile zločine).

Trojica njih trenutno su u pritvoru MKSJ-a i očekuju početak suđenja: Miroslav Kvočka i Mladen Radić (koje je uhapsio SFOR 8. aprila nakon čega su prebačeni u Haag), i Zoran Žigić (koji se dobrovoljno predao 16. aprila).

Optužnica za Keraterm podignuta je u julu 1995. godine protiv 13 osoba:

Optužbe su zadržane protiv sedmorice optuženih koji su i dalje u bjekstvu: Duška Sikirice (navodnog upravnika logora koji se tereti za genocid); Damira Došena, Dragana Fuštara i Dragana Kulundžije (trojice su navodnih komandira smjene); Nenada Banovića i Predraga Banovića (dvojice navodnih stražara u logoru ili isljednika) i Dušana Kneževića (koji je već naveden u optužnici za Omarsku, vidi gore)

Jedan od njih je trenutno u pritvoru MKSJ-a i čeka na početak suđenja: Zoran Žigić (koji je već naveden u optužnici za Omarsku, vidi gore).
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu