Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sekretar povukao branioce dodijeljene sedmorici optuženih

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 11. august 1999.
JL/PIS/428tSekretar povukao branioce dodijeljene sedmorici optuženih

Opuženi nisu više slabog imovinskog stanja nakon prikupljanja sredstava

Sekretar Međunarodnog suda je 6. augusta 1999. godine odlučio da povuče branioce dodijeljene Mariju Čerkezu, Dragi Josipoviću, Mirjanu Kupreškiću, Vlatku Kupreškiću, Zoranu Kupreškiću, Draganu Papiću i Vladimiru Šantiću, imajući u vidu finansijsku podršku za koju se pretpostavlja da su je primili od organizacije pod nazivom "Hrvatski uznik u Haagu".

Prema medijskim izvještajima, početkom godine i 18. juna 1999. godine "Hrvatski uznik u Haagu" je prikupljao sredstva za ove optužene, ponajviše putem aukcije umjetničkih djela održane u Mostaru, Bosna i Hercegovina, čime je, prema procjenama, prikupljeno otprilike 4.300.000 njemačkih maraka.

Tokom aukcije održane 18. juna 1999. godine, pročitano je pismo koje su potpisali optuženi i u kojem su izrazili zahvalnost za pomoć koja im je ukazana.

Kontekst

Nakon predaje i prebacivanja u pritvor Međunarodnog suda, svi optuženi su obavijestili sekretara da ne posjeduju dovoljna sredstva da plate pravnu pomoć i zahtijevali su od sekretara da im dodijeli branioce. Nakon razmatranja izjava o imovinskom stanju svakog od optuženih u pitanju i dodatne dokumentacije pribavljene na zahtjev sekretara, utvrđeno je da niko od njih ne posjeduje dovoljna sredstva za plaćanje branilaca, te je shodno tome, svakom od njih dodijeljen branilac.

Na osnovu člana 19 Uputstva za dodjelu branioca po službenoj dužnosti, privilegija dodijele branioca može se opozvati kada pribavljene informacije pokazuju da optuženi ima dovoljno sredstava da snosi troškove odbrane.

Na poziv sekretara da iznesu svoj komentar, optuženi su izjavili da se njihovo imovinsko stanje nije značajno izmijenilo od nedavnih događaja. Ipak, sekretar je van razumne sumnje zaključio da je optuženima na raspolaganje stavljena značajna količina novca i da je, shodno tome, njihovo slabo imovinsko stanje okončano najkasnije 18. juna 1999. godine.

Nakon obavještenja o povlačenju dodijeljenih branilaca, Međunarodni sud će prestati da plaća troškove i izdatke odbrane optuženih.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu