Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Fatmir Limaj uhapšen u Sloveniji

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 19. februar 2003.
SH/P.I.S./730-t

FATMIR LIMAJ UHAPŠEN U SLOVENIJI

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrđuje da su slovenačke vlasti u utorak, 18. februara, u 17:42 (po lokalnom vremenu), u Kranjskoj gori uhapsile Fatmira Limaja. Fatmir Limaj je u 19:10 časova izveden pred sudiju Višeg suda u Kranju, pre nego što je stavljen u pritvor u Radovljici.

Sada kada je optuženi Fatmir Limaj uhapšen, MKSJ vrši pripreme za njegovo hitno prebacivanje u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda.

Tužilaštvo želi da izrekne priznanje slovenačkim vlastima i da im zahvali na izuzetno brzoj i efikasnoj kooperaciji.

Optužnica protiv Fatmira Limaja je potvrđena 27. januara 2003. i ona ga tereti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine za koje se navodi da su počinjeni 1998. u zarobljeničkom logoru OVK-a Lapušnik u opštini Glogovac na Kosovu. U optužnici se navodi da je Fatmir Limaj bio jedan od komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i da je bio odgovoran za vođenje zarobljeničkog logora Lapušnik u opštini Glogovac (pogledati saopštenje za javnost broj 729).

*****

Kompletan tekst optužnice je dostupan na Internet stranici MKSJ-a:

http://www.icty.org/case/limaj/4#ind