Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Naloženo puštanje Marija Čerkeza na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
APPEALS CHAMBER
CHAMBRE D’APPEL
ŽALBENO VIJEĆE

Den Haag, 2. prosinca 2004.
CVO/P.I.S./919-t

NALOŽENO PUŠTANJE MARIJA ČERKEZA NA SLOBODU

Danas, 2. prosinca 2004., Žalbeno vijeće u sljedećem sastavu: predsjedavajući sudac Schomburg, sudac Pocar, sutkinja Mumba, sudac Güney i sutkinja Weinberg de Roca, naložilo je da Mario Čerkez bude "smjesta pušten na slobodu". Puni razlozi za ovakav nalog bit će izneseni u presudi u predmetu "Tužitelj protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza" koja će biti izrečena 17. prosinca 2004., u 14:15 sati.

Žalbeno je vijeće zaključilo da "kazna Marija Čerkeza mora biti preinačena". Mario Čerkez je bio osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina za zločine za koje je ga je Raspravno vijeće proglasilo krivim 26. veljače 2001. (vidi Priopćenje za javnost br. 567). Čerkez je u pritvoru MKSJ-a od svoje dobrovoljne predaje 6. listopada 1997.

U svojem nalogu, Žalbeno vijeće daje uputu tajniku da poduzme sve potrebne mjere za puštanje Marija Čerkeza na slobodu, te tajniku nalaže da Mariju Čerkezu omogući da, ako to bude želio, bude nazočan prilikom izricanja presude.

Cjelokupni tekst naloga na engleskom jeziku: http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerkez/acord/en/041202.htm

Kopije naloga također se mogu dobiti od Ureda za tisak.