Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Darko Mrđa prebačen u Španiju na izdržavanje zatvorske kazne

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT

Hag, 23. novembra 2004.

JP/P.I.S./915t


DARKO MRĐA PREBAČEN U ŠPANIJU

NA IZDRŽAVANJE ZATVORSKE KAZNE


Danas, 23. novembra 2004., Darko Mrđa je prebačen u Španiju na izdržavanje kazne koju mu je izreklo Pretresno vijeće I Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).


Dana 31. marta 2004., Darko Mrđa je osuđen na zatvorsku kaznu od 17 godina (vidi Saopštenje za javnost broj 835). Dana 24. jula 2003., izjasnio se krivim po jednoj tački optužnice za ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja i po jednoj tački za nehumana djela (pokušaj ubistva) kao zločin protiv čovječnosti.


Trenutno se 14 osuđenih nalazi na izdržavanju kazni: Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španiji; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Goran Jelisić u Italiji; Biljana Plavšić u Švedskoj; i Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj.