Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Momčilo Krajišnik proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti, oslobođen optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu

Momčilo Krajišnik proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti, oslobođen optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRETRESNO VIJEĆE

Hag, 27. septembar 2006
JP/MOW/1115t

MOMČILO KRAJIŠNIK PROGLAŠEN KRIVIM ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI, OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA GENOCID I SAUČESNIŠTVO U GENOCIDU

Sudije Međunarodnog suda su Momčila Krajišnika, bivšeg člana rukovodstva bosanskih Srba, danas osudile na 27 godina zatvora, nakon što su ga proglasili krivim za progone, istrebljivanje, ubistva, deportacije i prinudno preseljenje nesrpskog civilnog stanovništva tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Pretresno vijeće ga je oslobodilo optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu, te po jednoj tački optužnice za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pretresno vijeće je utvrdilo postojanje zajedničkog zločinačkog poduhvata, koji je uključivao Radovana Karadžića i druge članove vođstva bosanskih Srba, čija je namjera bila "da etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drastičnim smanjenjem omjera bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem protjerivanja." Sudsko vijeće je zaključilo da je "gospodin Krajišnik dao zeleno svjetlo za početak programa protjerivanja tokom sjednice Skupštine bosanskih Srba kada je pozvao na "provodeći ono što smo dogovorili, etničku podjelu na terenu."

Pretresno vijeće je takođe utvrdilo da, mada su prvobitni zločini udruženog zločinačkog poduhvata ograničeni na deportacije i prisilno premještanje, dokazi pokazuju i da su "inkriminisana sredstva tog poduhvata vrlo brzo proširena uključivanjem drugih zločina progona, kao i ubistva i istrebljenja".

U sažetku presude se navodi da su "žrtvama u ovom predmetu su nanesene ogromne patnje, a posljedice koje su zločini imali po cjelokupnu muslimansku i hrvatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini su ogromne. Zločini su vršeni tokom dužeg vremenskog perioda, često brutalnim metodama, s mržnjom ili zapanjujućim nedostatkom brige."

Sudije su zaključile da je uloga Krajišnika u činjenju zločina za koje je osuđen bila "ključna" obzirom na visoke položaje koje je zauzimao u rukovodstvu bosanskih Srba. U presudi se navodi da je "gospodin Krajišnik želio da se muslimansko i hrvatsko stanovništvo u velikom broju iseli sa teritorija bosanskih Srba i prihvatao je da se mora platiti teška cijena u patnjama, smrti i razaranjima koji su bili potrebni za ostvarivanje srpske dominacije i održive državnosti."

U sažetku presude Pretresno vijeće navodi da uprkos tome što počinjena djela "...čine actus reus genocida...", dokazi "ne pokazuju da je ... zločin genocida činio dio opšteg cilja udruženog zločinačkog poduhvata u kom dokazi pokazuju da je g. Krajišnik učestvovao niti da su g. Krajišnik ili drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali traženu posebnu namjeru."

*****
Integralni tekst sažetka presude koji je pročitao sudija Orie možete naći na sljedećoj Internet adresi: http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/tjug/bcs/060927bcs_summary.pdf.
 

 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici suda: www.icty.org.