Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Odgođeno izvršenje naloga za hapšenje Branka Ðerića

Odgođeno izvršenje naloga za hapšenje Branka Đerića

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
VIJEĆA

Haag, 3. juli 2006.
LM/MOW/1097t
 

ODGOĐENO IZVRŠENJE NALOGA ZA HAPŠENJE BRANKA ĐERIĆA

Pretresno vijeće I Međunarodnog suda danas je zatražilo da se odgodi izvršenja naloga za hapšenje Branka Đerića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske, entiteta Bosne i Hercegovine, koji je izdat prošle sedmice. Zahtjev je podnesen nakon što je Đerić stupio u kontakt s Pretresnim vijećem i izrazio spremnost da svjedoči u predmetu protiv bivšeg političkog rukovodioca bosanskih Srba, Momčila Krajišnika, i da dobrovoljno doputuje u sjedište Međunarodnog suda u Haagu.
Sudije su 27. juna 2006. izdale nalog za Đerićevo hapšenje pošto se on prethodnog dana nije pojavio u sudnici u skladu sa ranije izdatom subpoenom kojom mu je bilo naloženo da se pojavi kao svjedok.
U skladu sa Pravilnikom Međunarodnog suda, sudije su ovlaštene da pozovu svjedoke kako bi im pomogli u presuđivanju o predmetu. Đerić je jedan od nekoliko svjedoka koje su sudije pozvale u predmetu Krajišnik. Optužba je završila s izvođenjem svojih dokaza 22. jula 2005, a izvođenje dokaza odbrane je počelo 10. oktobra 2005.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org