Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Drugi svedok u predmetu Haradinaj i drugi uhapšen zbog nepoštovanja suda

Drugi svedok u predmetu Haradinaj i drugi uhapšen zbog nepoštovanja suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 13. novembra 2007.
CT/MOW/1197t

 

DRUGI SVEDOK U PREDMETU HARADINAJ I DRUGI UHAPŠEN ZBOG NEPOŠTOVANJA SUDA

 

Sadri Selca, svedok u predmetu Haradinaj i drugi, uhapšen je danas nakon što je optužen za nepoštovanje suda.

Selca je optužen 7. novembra 2007. godine za nepoštovanje suda nakon što se 21. juna 2007. godine bez opravdanih razloga nije pojavio pred Pretresnim većem. Optužnica je obelodanjena danas, nakon što je on uhapšen.

Tokom procesa u predmetu Haradinajidrugi, Tužilaštvo se žalilo na zastrašivanje svedoka, što je dovodilo do toga da su svedoci odbijali da svedoče. Tužilaštvo je podnelo brojne zahteve za sudske naloge svedocima i zaštitne mere u vezi sa glavnom raspravom u ovom predmetu.

Prvi svedok koji je optužen za nepoštovanje suda u ovom predmetu, Shefqet Kabashi, odbio je da svedoči dok je davao svečanu izjavu pre svog svedočenja za vreme glavne rasprave 5. juna 2007. godine. Nakon toga je optužen za nepoštovanje suda. Još jedan potencijalni svedok u ovom predmetu, Avni Krasniqi, prošle nedelje je uhapšen, prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda i optužen za nepoštovanje suda zbog toga što nije postupio u skladu sa nalogom da se pojavi pred Pretresnim većem. Tokom svog prvog stupanja pred Sud, održanog juče, nije se izjasnio o krivici, a njegovo dalje stupanje pred Sud će biti zakazano naknadno.

Ramush Haradinaj, se predao Međunarodnom sudu 9. marta 2005. godine, a od juna 2005. do februara 2007. godine odobreno mu je privremeno puštanje na slobodu. Suđenje je započelo 5. marta 2007. godine i očekuje se da Tužilaštvo završi glavno izvođenje dokaza u narednih nekoliko dana.

Haradinaj, istaknuta vojna ličnost Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), tokom sukoba sa srpskim snagama na Kosovu 1998. i 1999. godine, nakon sukoba je postao vođa jedne manjinske političke stranke i nakratko je obavljao funkciju premijera Kosova. Optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj, kako se tvrdi, bio da Oslobodilačka vojska Kosova uspostavi potpunu kontrolu nad svojom operativnom zonom Dukađin, što je navodno izvršeno putem protivpravnog uklanjanja i zlostavljanja srpskih civila, kosovskih Albanaca, kosovskih Roma i drugih civila koji su sarađivali ili za koje se pretpostavljalo da su sarađivali sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK.

Celokupni tekst Optužnice za nepoštovanje suda možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na

http://www.un.org/icty/indictment/english/sadri-ind071106.pdf

***

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na: www.icty.org