Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vlastimir Ðorđević u pritvoru Međunarodnog suda

Vlastimir Đorđević u pritvoru Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
RASPRAVNO VIJEĆE

Hag, 17. jun 2007.
RH/MOW/1164t

VLASTIMIR ĐORĐEVIĆ U PRITVORU MEĐUNARODNOG SUDA

Vlastimir Đorđević, visoki funkcioner u policiji Srbije optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999. godine, prebačen je danas u pritvor Međunarodnog suda. Đorđević je uhapšen danas u Crnoj Gori nakon što je bio u bekstvu više od tri godine. Njegovo hapšenje je rezultat saradnje između Tužilaštva MKSJ-a i vlasti Crne Gore i Srbije.

Đorđević, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti, tereti se za učešće u široko rasprostranjenoj i sistematskoj kampanji terora i nasilja usmerenoj protiv civila kosovskih Albanaca 1999. godine. U Optužnici se navodi da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da se s Kosova protera većina albanskog stanovništva kako bi se obezbedila trajna srpska kontrola nad tom teritorijom. Prema navodima Optužnice, to je trebalo postići rasprostranjenom i sistematskom kampanjom ubistava, deportacija, prisilnih premeštanja i progona, usmerenom protiv kosovskih Albanaca.

U Optužnici se navodi da je Đorđević bio član Zajedničke komande oružanih snaga Jugoslavije i Srbije čiji su pripadnici deportovali sa Kosova oko 800.000 Albanaca, ubili preko 700 kosovskih Albanaca čija se imena navode u Optužnici, seksualno zlostavljali mnoge žene i pljačkali i uništavali imovinu civila. Navodi se da je direktno komandovao policijskim snagama Srbije koje su delovale na Kosovu.

Jedan od 40 konkretnih incidenata takvih zločina dogodio se u martu 1999. u mestu Suva Reka na Kosovu. Naoružane snage, među kojima su bile i snage pod Đorđevićevom komandom, prisilile su oko 50 članova porodice Berisha da uđu u jedan kafić, otvorile vatru na ljude koji su se nalazili unutra, a zatim u kafić ubacile eksploziv, pri čemu su 44 lica ubile, a nekoliko drugih teško ranile. Stvari u vlasništvu najmanje pet lica ubijenih u tom kafiću su pronađene na leševima koji su ekshumirani iz masovne grobnice u Batajnici, pored Beograda, oko 350km udaljenoj od mesta zločina.

Đorđević je prvobitno optužen u oktobru 2003. zajedno sa generalima Vojske Jugoslavije Nebojšom Pavkovićem i Vladimirom Lazarevićem, kao i načelnikom policije Srbije Sretenom Lukićem. Predmet protiv njih je spojen s predmetom protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića i potpredsednika vlade Jugoslavije Nikole Šainovića, a suđenje je počelo u julu 2006. Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u maju ove godine, a očekuje se da će odbrana završiti s izvođenjem svojih dokaza u avgustu.

Datum prvog stupanja Vlastimira Đorđevića pred Sud biće blagovremeno objavljen.

Međunarodni sud je od svog osnivanja 1993. godine optužio ukupno 161 lice . Na slobodi se nalaze samo četiri lica, među njima i najtraženiji general Ratko Mladić i Radovan Karadžić.
 

*****

Integralan tekst optužnice je dostupan na internet stranici:
http://www.icty.org/case/djordjevic/4