Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće izreći će presudu Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću 9. maja 2007.

Žalbeno vijeće izreći će presudu Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću 9. maja 2007.

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Haag, 7. maj 2007.
CT/MOW/PA309t

 

ŽALBENO VIJEĆE IZREĆI ĆE PRESUDU
VIDOJU BLAGOJEVIĆU I DRAGANU JOKIĆU 9. MAJA 2007.

 

Presuda Žalbenog vijeća u predmetu protiv bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića biće izrečena u srijedu, 9. maja 2007. u 11:00 sati, u sudnici I.

Bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS-a Vidoja Blagojevića Pretresno vijeće je u januaru 2005. osudilo na 18 godina zatvora. Proglašen je krivim za saučesništvo radi počinjenja genocida, odnosno za pomaganje i podržavanje genocida nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici. Osim toga, proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistava i prisilnog premještanja stanovništva bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave.

Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđen je na devet godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona muškaraca bosanskih Muslimana u Orahovcu, na vojnom poljoprivrednom dobru Pilica/Branjevo i u Kozluku. Proglašen je krivim jer je omogućio da se inžinjerijska sredstva i osoblje koriste za kopanje masovnih grobnica za pogubljene žrtve.

Odbrana obojice optuženih, kao i Tužilaštvo, podnijeli su žalbe na presudu Pretresnog vijeća. Tužilaštvo je 9. maja 2005. podnijelo svoj žalbeni podnesak. Žalbeni podnesak Vidoja Blagojevića podnesen je 20. oktobra 2005., a treći izmijenjeni žalbeni podnesak Dragana Jokića 6. jula 2006. Rasprava po žalbi je održana 5. i 6. decembra 2006.

Izricanje presude prenosiće se uživo na Internet stranici MKSJ-a.

*****

Integralni tekst presude Pretresnog vijeća možete naći na sljedećoj adresi:
http://www.icty.org/x/cases/blagojevic_jokic/acjug/bcs/070509.pdf

 

Sve postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na internet stranici Suda: www.icty.org

                                                                                                                                                                       *****