Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Radoslav Brđanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne

Radoslav Brđanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 4. mart 2008.
VE/MOW/1222t

 

RADOSLAV BRDANIN PREBAČEN U DANSKU NA ODSLUŽENJE KAZNE

 

Radoslav Brđanin, bivši srpski politički rukovodilac u severozapadnoj Bosni i Hercegovini, danas je prebačen u Dansku na odsluženje zatvorske kazne od 30 godina na koju je osuđen zbog zločina počinjenih protiv nesrpskog stanovništva sa tog područja tokom sukoba od 1992. do 1995. godine.

Brđanin se nalazio na raznim visokim funkcijama u takozvanoj Autonomnoj regiji Krajina (ARK) u Bosni i Hercegovini, uključujući poziciju predsednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina. Ovo telo je ustanovljeno da bi usklađivalo primenu strateškog plana da se područja države naseljena Srbima međusobno povežu, a većina nesrba trajno premesti iz njih. Integralni deo ovog strateškog plana je bilo uspostavljanje logora i zatočeničkih  objekata među kojima su i zloglasni logori Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Pretresno veće je 1. septembra 2004. godine Brđanina osudilo na kaznu od 32 godine zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje progona, mučenja i ubistava nesrba. Brđanin je takođe proglašen krivim za podstrekivanje nasilnog premeštanja i deportacija nesrpskog stanovništva sa područja Krajine. Brđanin je takođe osuđen za bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela kao i verskih objekata u mnogobrojnim opštinama regije Krajina.

Žalbeno veće je 3. aprila 2007. godine poništilo osuđujuću presudu Brđaninu za mučenje u logorima i zatočeničkim objektima. Žalbeno veće je takođe preinačilo osuđujuću presudu koju je Pretresno veće izreklo za bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja u vezi s opštinom Bosanska Krupa. Sve druge tačke, uključujući Brđaninovu odgovornost za hotimično razaranje gradova, naselja i sela u Banja Luci, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim opštinama su potvrđene i time je zatvorska kazna koja mu je izrečena umanjena za samo dve godine.

Podatke o predmetu koji sadrže pregled ovog postupka možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/cases/party/673/4

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupak je okončan protiv 111 lica. 

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: http://www.icty.org/