Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno veće naložilo privremeni prekid suđenja Jovici Stanišiću

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 16. maj 2008.
NJ/MOW/PR1251t


ŽALBENO VEĆE NALOŽILO PRIVREMENI PREKID SUĐENJA JOVICI STANIŠIĆU


Žalbeno veće danas je odobrilo zahtev Jovica Stanišića da se postupak u predmetu protiv njega i Franka Simatovića privremeno prekine na najmanje tri meseca zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Ova odluka je poništila odluku Pretresnog veća III donetu 9. aprila 2008. po kojoj je naloženo uspostavljanje video linka sa Pritvorskom jedinicom Međunarodnog suda čime bi se omogućilo optuženom da prati postupak.

Žalbeno veće je zaključilo da odlukom o uspostavljanju video linka pomoću kojeg bi Stanišiću bilo omogućeno da prati postupak iz Pritvorske jedinice kada se ne oseća dovoljno dobro da bi lično bio prisutan u sudnici, Pretresno veće nije dovoljno uzelo u obzir Stanišićevo osnovno pravo da bude prisutan u sudnici. Žalbeno veće je takođe zaključilo da Pretresno veće nije razmotrilo da li bi Stanišić bio u stanju da efektivno učestvuje u svom suđenju pomoću video linka imajući u vidu stanje njegovog duševnog i fizičkog zdravlja. 

Iz tog razloga, Žalbeno veće je naložilo Pretresnom veću da privremeno prekine postupak na najmanje tri meseca i da ponovo razmotri Stanišićevo zdravstveno stanje pre nego što odredi kada bi suđenje ponovo trebalo da počne.

Suđenje je počelo 28. aprila 2008. godine uvodnim izlaganjem Tužilaštva ali Stanišić nije prisustvovao pretresima niti u njima učestvovao putem video linka, u isto vreme odbijajući da potpiše da se odriče prava da prisustvuje suđenju. Optuženi boluje od upale karličnog rezervoara (pouchitis), osteoporoze i kamena u bubregu, a takođe se leči i od duboke depresije. 

Stanišić i Simatović, visoki funkcioneri Službe državne bezbednosti Srbije, terete se za rukovođenje, organizovanje, snabdevanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica Državne bezbednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.
Informacije o predmetu s pregledom postupka možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/cases/party/777/4

Integralni tekst ove odluke na engleskom jeziku možete naći na sledećoj stranici:
http://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/acdec/en/080516.pdf*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org