Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mladen Naletilić prebačen u italiju na izdržavanje kazne

Saopštenje za javnost
SEKRETARIJAT
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Haag, 25. april 2008
VE/MOW/1243t


MLADEN NALETILIĆ PREBAČEN U ITALIJU NA IZDRŽAVANJE KAZNE

 

Mladen Naletilić juče je prebačen u Italiju na izdržavanje kazne od 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima na području Mostara  u Bosni i Hercegovini od aprila 1993. do januara 1994.

Naletilić, takođe zvan Tuta, bio je osnivač i zapovjednik Kažnjeničke bojne, vojne jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dana 31. marta 2003., Naletilić je proglašen krivim za progone, protivpravni rad, mučenje, hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja, protivpravno premještanje civila, bezobzirno razaranje i pljačkanje.

Pretresno vijeće je, između ostalog, zaključilo da je Naletilić u više navrata bio odgovoran za mučenje, okrutno postupanje i namjerno nanošenja velikih patnji bosanskim Muslimanima u Doljanima, u Duhanskom institutu u Mostaru i u zatočeničkom centru Heliodrom. Lično je učestvovao u prisilnom premještanju oko 400 Muslimana iz sela Sovići i Doljani, nakon čega je naredio da se spale sve Muslimanske kuće. Pred toga, koristio je i ratne zarobljenike za prisilni rad u blizini svoje vile.   

Naletilić je osuđen na 20 godina zatvora. Saoptuženi u ovom predmetu, Vinko Martinović, osuđen je na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće je 3. maja 2006. potvrdilo Naletilićevu kaznu.

Podaci o predmetu koji sadrže pregled postupka nalaze se na internetskoj stranici Međunarodnog suda:

http://www.icty.org/cases/party/752/4

Međunarodni sud podigao je optužnice protiv 161 osobe zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 113 osoba su okončani.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org