Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Jovica Stanišić sposoban za suđenje

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 9. april 2008.
NJ/MOW/1236t


JOVICA STANIŠIĆ SPOSOBAN ZA SUĐENJE

Pretresno veće III donelo je danas odluku da suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počne u ponedeljak, 14. aprila 2008., s uvodnim rečima strana u postupku.

Odluka je usledila nakon što je Pretresno veće, većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Patricka Robinsona, juče usmeno izreklo zaključak da je Jovica Stanišić sposoban za suđenje.

Početak suđenja je poslednjih nedelja više puta odgađan zbog zdravstvenog stanja optuženog koji boluje od upale karličnog rezervoara (pouchitis), osteoporoze i ima kamen u bubregu, a leči se i od duboke depresije. Stanišić je zbog bolesti bio sprečen da bude prisutan u sudnici, pri čemu je istovremeno odbijao da potpiše potvrdu kojom se odriče prava da prisustvuje pretresima.

Pretresno veće je odlučilo da je “Stanišićevo zdravstveno stanje faktor koji se neprestano kosi s pravom na pravično i ekspeditivno suđenje, što opravdava ograničavanje prava da bude prisutan u sudnici”.

Veće je takođe konstatovalo da Stanišić nije jedini kom se sudi i da se “saoptuženom Franku Simatoviću takođe sudi, te da on isto tako ima pravo na pravično i ekspeditivno suđenje.”

Veće je naložilo da se, umesto toga, uspostavi video-link u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda koji bi optuženom omogućio da prati suđenje i vidi svedoke u svakom trenutku, bez obzira na to da li se pretresi vode na otvorenoj ili zatvorenoj sednici. Telefonska linija sa sudnicom takođe će biti uspostavljena kako bi se Stanišiću omogućilo da komunicira s braniocem tokom pretresa.

Pretresno veće je naglasilo da ovo nije trajno rešenje i da optuženi, ako to može, mora biti prisutan u sudnici. “Ako to ne učini, bez obzira na to što može, to će se smatrati odricanjem od prava da bude prisutan u sudnici”, odlučile su sudije.

Stanišić i Simatović, visoki funkcioneri Službe državne bezbednosti Srbije, terete se za rukovođenje, organizovanje, snabdevanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica Državne bezbednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Informacije o predmetu s pregledom postupka možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/cases/party/777/4
 

Integralni tekst ove odluke na engleskom jeziku možete naći na sledećoj stranici: http://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/tdec/en/080409.pdf


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org