Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužilaštva povodom hapšenja Radovana Karadžića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.) 
 

Den Hag, 21. juli 2008.
OTP/1274t


Izjava Tužilaštva povodom hapšenja Radovana Karadžića


Tužilac Serge Brammertz pozdravlja današnje hapšenje Radovana Karadžića, predsednika Republike Srpske u Bosni i Hercegovini tokom rata. Karadžić je skoro 13 godina bio u bekstvu, budući da je prva optužnica protiv njega podignuta 24. jula 1995. godine.
U vezi s hapšenjem, tužilac Brammertz je rekao sledeće:

"Kolege iz Beograda su me obavestile o uspešnoj operaciji u kojoj je uhapšen Radovan Karadžić. U ime Tužilaštva, želeo bih da čestitam srpskim vlastima, a posebno Savetu za nacionalnu bezbednost, Akcionom timu za praćenje begunaca i Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, na postignutoj prekretnici u saradnji sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"Današnji dan je veoma značajan za žrtve koje su preko deset godina čekale ovo hapšenje. To je, takođe, značajan dan i za međunarodnu pravdu, jer se ovim jasno pokazuje da niko nije van domašaja zakona i da će se pre ili kasnije svi begunci naći pred licem pravde."

Tačan datum prebacivanja Radovana Karadžića na Tribunal biće naknadno određen.

 Podaci o predmetu
 
Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske, bivši predsednik Srpske demokratske stranke i bivši vrhovni komandant Vojske republike srpske (VRS), tereti se za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progone, deportacije, nečovečna dela i druge zločine počinjene protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrpskih civila u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Radovan Karadžić, delujući zajedno s drugima, počinio krivična dela čiji je krajnji cilj bio da se obezbedi kontrola nad onim područjima Bosne i Hercegovine koja su proglašena delom takozvane "Srpske Republike" i da se brojčano znatno smanji njihovo nesrpsko stanovništvo. Da bi postigli taj cilj, Radovan Karadžić i drugi činili su krivična dela kako bi prisilili nesrbe da napuste ta područja, proterali one koji nisu bili voljni da odu a druge ubili.

Radovan Karadžić se tereti za genocid zbog ubistva skoro 8.000 muškaraca i dečaka, bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995. godine. U optužnici se takođe navodi da je Radovan Karadžić počinio genocid, progone i druge zločine tako što su, tokom i nakon napada na gradove u Bosni i Hercegovini, snage pod njegovom komandom ubijale nesrbe, hapsile na hiljade njih i prebacivale ih u zatočeničke objekte uspostavljene od strane vlasti bosanskih Srba. U optužnici se navodi da su u tim logorima snage pod komandom Radovana Karadžića ubijale, mučile i zlostavljale nesrbe i vršile seksualno nasilje nad njima.

U optužnici se Radovan Karadžić takođe tereti za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Kompletan tekst optužnice protiv Radovana Karadžića možete naći na Internet stranici Tribunala na sledećoj adresi:
http://www.icty.org/case/karadzic*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org