Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sergea Brammertza po prebacivanju Radovana Karadžića

Saopštenje za javnost
TUŽILAŠTVO
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 30. juli 2008.
AM/MOW/1278t


Izjava tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sergea Brammertza po prebacivanju Radovana Karadžića

Dame i gospodo,

Hvala vam svima što ste danas tu.

Radovan Karadžić se sada nalazi u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Nakon 13 godina u bjekstvu, rano jutros je stigao u Holandiju i prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Haagu. Njegovo prvo stupanje pred sud održaće se uskoro.

Hapšenje Radovana Karadžića je veoma značajno za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan. Važno je i za međunarodnu pravdu, jer se ovim jasno pokazuje da hapšenju bjegunaca nema alternative i da za bjegunce nema sigurnog mesta. 

***

Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba, ovdje je kako bi mu se sudilo za zločine počinjene za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini početkom 1990.-ih. Optužen za najteže zločine u međunarodnom pravu – genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Tereti se za etničko čišćenje nesrba s velikih područja u Bosni i Hercegovini, počinjeno kroz zločine koji se navode u optužnici. Tereti se za terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva kroz kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja. Tereti se i za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995., kada je ubijeno skoro 8.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana. Osim toga, tereti se i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN-a i vojnih posmatrača. 

Tužilaštvo namjerava da krivično goni Radovana Karadžića po tim optužbama. Moj tim trenutno pregleda optužnicu koja je posljednji put izmijenjena i dopunjena 2000. godine. Osiguraćemo da ona odražava važeće pravo, utvrđene činjenice i dokaze prikupljene tokom prethodnih osam godina.

Kao i sva suđenja pred Međunarodnim sudom i ovo će biti složeno. Kako bi dokazalo njegovu odgovornost za ova teška krivična djela, Tužilaštvo će morati da predoči veliku količinu dokaza, uključujući svjedočenje mnogih svjedoka. Uz puno poštovanje prava na odbranu, namjeravamo da izvedemo dokaze optužbe na najefikasniji način.

Prije nego što završim, želio bih da kažem da vlasti Srbije zaslužuju puno priznanje za hapšenje Radovana Karadžića. Ovo hapšenje je veliki uspijeh u saradnji s MKSJ-om. Posebno bih pomenuo Savjet za nacionalnu bezbjednost, Akcioni tim Srbije za praćenje bjegunaca i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu. Radujem se susretu sa predstavnicima vlasti u Beogradu u narednih nekoliko nedjelja i nadam se da će saradnja Srbije dovesti i do hapšenja preostale dvojice bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Bez tih hapšenja, ne možemo uspješno okončati naš mandat.

Da bismo to postigli, i dalje ćemo se oslanjati i na podršku međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.

Na kraju, želio bih zahvaliti svima vama novinarima na značajnoj ulozi koju imate u informisanju javnosti o aktivnostima i dostignućima Međunarodnog suda. Na taj način vi promičete načela međunarodne pravde. Nadam se da će vaš interes za rad Međunarodnog suda i dalje biti velik i da ćete nastaviti da izvještavate o ovom i drugim suđenjima sve do njihovog završetka.

Hvala vam na pažnji.
Sada mogu odgovoriti na nekoliko vaših pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org