Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Šainoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 4. april 2008.
CVO/MOW/1233t


ŠAINOVIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Pretresno veće danas je Nikoli Šainoviću na osnovu hitnih ličnih razloga odobrilo privremeno puštanje na slobodu od 5. aprila do 7. aprila 2008. da bi se vratio u Srbiju.

Šainovićevo privremeno puštanje na slobodu podleže izvesnom broju strogih uslova, između ostalog i 24-časovnom nadzoru optuženog od strane vlasti Srbije, kao što se detaljno navodi u odluci Pretresnog veća.

Šainović je bivši potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije. Sudi mu se zajedno sa pet saoptuženih, Milanom Milutinovićem, Nebojšom Pavkovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, za navodnu kampanju terora i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živeli na Kosovu tokom 1999. godine. Svi se terete za deportacije, prisilno premeštanje, ubistva i progone hiljada kosovskih Albanaca i drugih nesrba.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. godine. Tužilaštvo je okončalo glavno izvođenje dokaza 1. maja 2007, nakon čega je Pretresno veće odbacilo sve podneske odbrane za donošenje oslobađajuće presude za svakog od optuženih. Odbrana je počela izvođenje dokaza 6. avgusta 2007. godine. Do danas je okončano pet od šest izvođenja dokaza odbrane, dok je izvođenje dokaza odbrane Lukića još u toku.

Celokupni tekst ove odluke na engleskom jeziku možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/x/cases/milutinovic/tdec/en/080404.pdf. 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org