Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno veće potvrdilo osuđujuću presudu Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 28. novembar 2012.
KE/MOW/PR1535t

Žalbeno veće potvrdilo osuđujuću presudu Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda

Vojislav Šešelj

Žalbeno veće je danas potvrdilo osuđujuću presudu Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda i kaznu od 18 meseci zatvora na koju je osuđen zbog obelodanjivanja poverljivih podataka koji se odnose na zaštićene svedoke u jednoj knjizi čiji je autor.

Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, trenutno se sudi pred Međunarodnim sudom po optužbama za ratne zločine za koje se tvrdi da su počinjeni od 1991. do 1994. godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, Srbija.

Pretresno veće u postupku za nepoštovanje suda proglasilo je 31. oktobra 2011. godine Šešelja krivim po jednoj tački za nepoštovanje suda i izreklo mu jedinstvenu kaznu od 18 meseci zatvora koju će služiti uporedo sa 15 meseci na koje je osuđen 24. jula 2009. u prvom postupku zbog nepoštovanja suda.

Amicus curiae tužilac je najavu žalbe podneo 14. novembra 2011, a žalbeni podnesak 29. novembra 2011. godine. Žalbeno veće je 23. avgusta 2012. godine zaključilo da se, zbog toga što nije ponovo podneo najavu žalbe ili žalbeni podnesak u skladu s relevantnim uputstvima, Šešelj odrekao svog prava na ulaganje žalbe i izjavilo da je podnošenje podnesaka u ovom predmetu zaključeno.

Žalbeno veće je prihvatilo prvu i drugu žalbenu osnovu žalbe amicus curiae tužioca, zaključivši da je kazna od 15 meseci zatvora na koju je Šešelj osuđen u prvom postupku zbog nepoštovanja suda istekla pre nego što je presuda Pretresnog veća u drugom postupku zbog nepoštovanja suda izrečena, i da, stoga, nema druge kazne s kojom bi kazna koju je izreklo Pretresno veće u postupku zbog nepoštovanja suda bila istovremeno izdržavana. Pa ipak, Žalbeno veće je napomenulo da se optuženom u kaznu mora uračunati period tokom kojeg je bio u pritvoru Međunarodnog suda, koji je duži od ukupnog zbira kazne od 15 meseci na koju je osuđen u prvom postupku zbog nepoštovanje suda i kazne od 18 meseci na koju je osuđen u drugom postupku zbog nepoštovanja suda. Veće je stoga zaključilo da je kazna izrečena u ovom postupku već odslužena.

Žalbeno veće je, uz delimično suprotno mišljenje sudije Pocara, odbacilo treći žalbeni osnov u kojem se navodi da Pretresno veće u postupku zbog nepoštovanja suda nije navelo obrazloženje zbog čega je naložilo istovremeno izdržavanje kazne u ovom predmetu. Nakon što je zaključilo da je Pretresno veće u postupku zbog nepoštovanja suda pogrešilo kada je Šešelju izreklo kaznu koju je trebalo da izdržava istovremeno s kaznom izrečenom u prvom postupku zbog nepoštovanja suda koju je već odslužio, Žalbeno veće je, uz delimično protivno mišljenje sudije Pocara, odbacilo ovu žalbenu osnovu kao bespredmetnu.

Žalbeno veće je odbacilo četvrtu žalbenu osnovu žalbe amicus curiae tužioca prema kojoj je kazna od 18 meseci zatvora očigledno neadekvatna, utvrdivši da amicus curiae tužilac nije dokazao da je Pretresno veće u postupku zbog nepoštovanja suda načinilo grešku koja bi zahtevala preinačavanje kazne izrečene Šešelju. Žalbeno veće je ustanovilo da je zaključak Pretresnog veća da težina počinjenog prestupa i potreba za odvraćanjem zahtevaju kaznu od 18 meseci zatvora razuman i u okviru njegovih diskrecionih prava.

Ovo je bilo drugo suđenje Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja Međunarodnog suda. U prvom predmetu zbog nepoštovanja suda koji se vodio protiv njega i koji je okončan 19. maja 2010. godine Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog obelodanjivanja poverljivih informacija. Šešelj je 28. juna 2012. proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda u trećem postupku koji se protiv njega vodi, zbog toga što, suprotno nalozima Veća, nije uklonio poverljive informacije sa svog vebsajta. Osuđen je na dve godine zatvora. Na ovu presudu je uložena žalbe.

Međunarodni sud smatra nepovredivost svojih odluka o zaštitnim merama ključnim elementom procesa pravičnog suđenja i vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke pred Međunarodnim sudom objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tél.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org ()Pratite MKSJ na Facebook, Twitter i Youtube