Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće odbacilo žalbu Dragana Zelenovića i potvrdilo kaznu od 15 godina zatvora

Žalbeno vijeće odbacilo žalbu Dragana Zelenovića i potvrdilo kaznu od 15 godina zatvora

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
ŽALBENO VIJEĆE

Haag, 31 oktobra 2007.
MH/MOW/1195t

 

ŽALBENO VIJEĆE ODBACILO ŽALBU DRAGANA ZELENOVIĆA
I POTVRDILO KAZNU OD 15 GODINA ZATVORA

 

Žalbeno vijeće je danas potvrdilo kaznu od 15 godina zatvora Draganu Zelenoviću, bosanskom Srbinu, bivšem vojniku i vojnom policajcu, koji se ranije ove godine potvrdno izrazio o krivici u vezi s optužbama za mučenje i silovanje žena i djevojaka bosanskih Muslimanki iz opštine Foča u istočnoj Bosni i Hercegovini.

 Žalbeno vijeće je jednoglasno odbacilo sve osnove žalbe koje je Zelenović podnio protiv presude o kazni Pretresnog vijeća izrečene 4. aprila 2007 i time odbilo njegov zahtjev za smanjenje kazne.

Zelenović, koji je u pritvor Međunarodnog suda prebačen u junu 2006. nakon što je nekoliko godina bio u bjekstvu, u januaru 2007. godine izjasnio se krivim po tri tačke za mučenje i po četiri tačke za silovanje. Sveukupno, proglašen je krivim zato što je lično počinio devet silovanja, od čega su četiri bila grupna silovanja. Mnoga su uključivala mučenje.

Zelenović će izdržavati zatvorsku kaznu u jednoj od zemalja koje su sa MKSJ sklopile sporazum o izvršenju kazni Međunarodnog suda. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. avgusta 2005. godine.

Ovom presudom je okončan posljednji predmet pred Međunarodnim sudom koji se neposredno bavio zločinima počinjenim u Foči nakon što su srpske snage preuzele kontrolu nad ovom opštinom u aprilu 1992. godine. Međunarodni sud je prethodno osudio tri osobe za silovanje, mučenje i porobljavenje žena i djevojaka bosanskih Muslimanki kao i jednu osobu za progone, mučenje i ubistva muškaraca nesrba zatočenih u logoru Kazneno-popravnog doma Foča. Četvorica drugih optuženika su prebačeni u Sarajevo da bi im se sudilo pred Odsjekom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

*****

Cjelokupni tekst sažetka presude možete naći na slijedećim stranicama:

 Za engleski: http://www.icty.org/x/cases/zelenovic/acjug/en/071031_Zelenovic_summary_en.pdf

 Za francuski: http://www.icty.org/x/cases/zelenovic/acjug/fr/071031_Zelenovic_summary_fr.pdf
 
Za bosanski: http://www.icty.org/x/cases/zelenovic/acjug/bcs/071031bcs_summary.pdf