Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće odbilo žalbu Josipa Jovića i potvrdilo novčanu kaznu od 20.000 eura za nepoštivanje suda

Žalbeno vijeće odbilo žalbu Josipa Jovića i potvrdilo novčanu kaznu od 20.000 eura za nepoštivanje suda

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
ŽALBENO VIJEĆE

Den Haag, 15. ožujka 2007.
CVO/MOW/1146t

 

ŽALBENO VIJEĆE ODBILO ŽALBU JOSIPA JOVIĆA
I POTVRDILO NOVČANU KAZNU OD 20.000 EURA ZA NEPOŠTIVANJE SUDA

Žalbeno je vijeće danas potvrdilo presudu Raspravnog vijeća u predmetu protiv hrvatskog novinara Josipa Jovića zbog nepoštivanja Suda. Dana 30. kolovoza 2006., Jović je proglašen krivim jer je objavio transkripte sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću.

U svojoj odluci Žalbeno vijeće odbacuje svih sedam žalbenih osnova koje je Josip Jović podnio i nalaže mu da plati novčanu kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana od danas, a dopušta mu se da kaznu plati u jednakim ratama od 5.000 eura.

U presudi Raspravnog vijeća je navedeno da je Jović, bivši glavni urednik hrvatskog dnevnog lista Slobodna Dalmacija, objavio transkripte sa zatvorene sudske sjednice kao i dijelove iskaza koji je svjedok Stjepan Mesić dao Tužiteljstvu. Stjepan Mesić, koji je u međuvremenu postao hrvatski predsjednik, svjedočio je kao zaštićeni svjedok u predmetu protiv bivšeg generala Hrvatske vojske Tihomira Blaškića.

Suđenje Josipu Joviću održano je 11. srpnja 2006.

Međunarodni je sud do danas pokrenuo postupke zbog nepoštivanja suda protiv 19 osoba, među kojima su optuženici, branitelji, svjedoci, novinari i drugi, po optužbama koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje da odgovaraju na pitanja pred sudom, objelodanjivanje povjerljivih sudskih dokumenata i kršenje zaštitnih mjera.

*****

Celokupan tekst presude možete naći na sljedećoj adresi:

http://157.150.171.183:443/x/cases/contempt_jovic/acjug/bcs/070315.pdf

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na internetskoj stranici Suda
www.icty.org