Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće odobrilo privremeno puštanje na slobodu Ivana Čermaka i Mladena Markača

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
APPEALS CHAMBER
CHAMBRE D’APPEL
ŽALBENO VIJEĆE

Den Haag, 2. prosinca 2004.

CT/P.I.S./921-t


ŽALBENO VIJEĆE ODOBRILO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

IVANA ČERMAKA I MLADENA MARKAČA


Danas, 2. prosinca 2004., Žalbeno vijeće u sastavu: predsjedavajuća sutkinja Mumba, sudac Pocar, sudac Shahabuddeen, sudac Güney i sudac Schomburg, odobrilo je privremeno puštanje na slobodu Ivana Čermaka i Mladena Markača.


Proceduralni kontekst


Dana 12. ožujka 2004. Čermak i Markač podnijeli su zasebne zahtjeve za privremeno puštanje na slobodu, nakon čega je tužiteljica 25. ožujka 2004. podnijela odgovor na te zahtjeve u kojem je zatražila "da se zahtjev obrane odbaci i da se pravni lijek odbije". Raspravno vijeće je 29. travnja 2004. zahtjeve optuženih odbacilo.


Čermak i Markač su zatim 23. srpnja 2004. zasebno podnijeli drugi zahtjev za privremeno puštanje na slobodu, a 28. srpnja 2004. tužiteljica je dostavila odgovor na te zahtjeve ustvrdivši da se "ne protivi privremenom puštanju Ivana Čermaka i Mladena Markača na slobodu u skladu s uvjetima iznesenim u njihovim zahtjevima". Raspravno vijeće je 14. rujna 2004. odbacilo zahtjeve optuženih.


Nakon odluke Raspravnog vijeća optuženi su 20. rujna 2004. podnijeli zajedničku molbu da im se odobri ulaganje žalbe na odluku Raspravnog vijeća od 14. rujna 2004. Dana 29. rujna 2004. tužiteljica je dostavila odgovor u kojem se "pridružuje molbi optuženih da im se odobri ulaganje žalbe na odluku Raspravnog vijeća kojom se odbacuje njihov drugi zahtjev za privremeno puštanje na slobodu".


Nakon što je Kolegij Žalbenog vijeća 13. listopada 2004. udovoljio molbi da se odobri ulaganje žalbe na pobijanu odluku, optuženi su 22. i 26. listopada podnijeli zasebne interlokutorne žalbe na odluku Raspravnog vijeća po drugom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu.


Sukladno pravilu 65(B) Pravilnika o postupku i dokazima Žalbeno vijeće je izdalo nalog da se Ivan Čermak i Mladen Markač privremeno puste na slobodu u skladu s konkretnim uvjetima navedenim u odluci Žalbenog vijeća.


Cjelokupni tekst odluke Žalbenog vijeća bit će dostupan u dogledno vrijeme na Internet stranici MKSJ-a: www.un.org/icty

Kopije naloga se mogu dobiti od Ureda za tisak.