Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće oslobodilo Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložilo da ih se pusti na slobodu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST ŽALBENO VIJEĆE

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 16. studenog 2012.
VE/CS/PR1532t


Žalbeno vijeće oslobodilo Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložilo da ih se pusti na slobodu

 Ante Gotovina i Mladen Markač

Žalbeno vijeće Međunarodnog karivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u sastavu sudac Theodor Meron, predsjedavajući, sudac Carmel Agius, sudac Patrick Robinson, sudac Mehmet Güney, i sudac Fausto Pocar, danas je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudaca Agiusa i Pocara, ukinulo osuđujuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja i donijelo oslobađajuću presudu.

Raspravno vijeće I je 15. travnja 2011. Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja počinjene od srpnja do rujna 1995. godine time što su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio trajno i prisilno uklanjanje srpskog civilnog stanovništva s područja Krajine u Hrvatskoj. Ante Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je jednoglasno zaključilo da je Raspravno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da sva mjesta topničkih udara udaljena više od 200 metara od cilja koji se smatra legitimnim, mogu poslužiti kao dokaz za protupravne napade na gradove na području Krajine u Hrvatskoj. Žalbeno vijeće je većinom glasova također zaključilo da je Raspravno vijeće pogriješilo u zaključku da su topnički napadi koje su zapovjedili Gotovina i Markač protupravni. Većinom glasova također je zaključeno da je Raspravno vijeće pogriješilo kada je konstatiralo da je postojao udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bio trajno i prisilno uklanjanje srpskih civila s područja Krajine. Shodno tome, Žalbeno vijeće je, većinom glasova, ukinulo sve osude izrečene Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Žalbeno vijeće je, također većinom glasova, odbilo osuditi Gotovinu i Markača na osnovi alternativnih vidova odgovornosti. Žalbeno vijeće je naložilo da se Antu Gotovinu i Mladena Markača odmah pusti na slobodu. 

Ante Gotovina bio je general-pukovnik Hrvatske vojske (HV). Tijekom 1995. godine bio je zapovjednik Zbornog područja Split Hrvatske vojske i bio je glavni operativni zapovjednik vojne ofenzive poznate kao “Operacija Oluja” u južnom dijelu područja Krajine. Ante Gotovina uhićen je u Španjolskoj 7. prosinca 2005. i prebačen je na Međunarodni sud 10. prosinca 2005. Antu Gotovinu su u žalbenom postupku zastupali g. Gregory Kehoe, g. Luka Mišetić, g. Payam Akhavan i g. Guénaël Mettraux.

Mladen Markač bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i operativni zapovjednik specijalne policije u Hrvatskoj tijekom 1995. godine. Mladen Markač se predao Međunarodnom sudu 11. ožujka 2004. U žalbenom postupku zastupali su ga g. Goran Mikuličić, g. Tomislav Kuzmanović, g. John Jones i g. Kai Ambos.

Tužilteljstvo su u žalbenom postupku zastupali gđa. Helen Brady, g. Douglas Stringer, gđa. Laurel Baig, g. Francois Boudreault, gđa. Ingrid Elliott, g. Todd Schneider, gđa. Saeeda Verrall i g. Matthew Cross.

 

* * *

Sažetak presude

Presuda Žalbenog vijeća

Podaci o predmetu

* * *

 *****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebook, Twitteru i Youtubeu