Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće potvrđuje odluku da objedini predmete protiv Ante Gotovine, Ivana Èermaka i Mladena Markaèa

Žalbeno vijeće potvrđuje odluku da objedini predmete protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
VIJEĆA

Den Haag, 26. listopad 2006
OK/MO/1124t

ŽALBENO VIJEĆE POTVRĐUJE ODLUKU DA OBJEDINI PREDMETE PROTIV ANTE GOTOVINE, IVANA ČERMAKA I MLADENA MARKAČA
 

Žalbeno vijeće MKSJ jučer je potvrdilo odluku Raspravnog vijeća od 14. srpnja 2006. da objedini dva predmeta koji uključuju Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača u jednu optužnicu i prihvatilo predložene izmjene u optužnici. Trojka je optužena za zločine počinjene nad Srbima 1995. godine za vrijeme i neposredno poslije hrvatske vojne ofenzive poznate kao "Operacija Oluja", vođene u regiji Krajina u Hrvatskoj. U to vrijeme Gotovina i Čermak su bili viši vojni zapovjednici na kopnu, dok je Markač bio komandant hrvatske specijalne policije.

Žalbeno vijeće je potvrdilo raniju odluku stoga što su navodni zločini počinjeni na istom zemljopisnom području, u istom vremenskom periodu i tijekom iste vojne operacije, te prema istom zajedničkom zločinačkom pothvatu u kojem se navodi da su sva trojica optuženih bili sudionici.

Žalbeno vijeće je također potvrdilo nalaze Raspravnog vijeća da objedinjavanje predmeta neće prouzročiti poseban sukob interesa, da prednosti zajedničkog suđenja pretežu nad odvojenim suđenjima, te da će spajanje pridonijeti ekonomičnosti suđenja i svesti na najmanju mjeru neprijatnosti kojima su izloženi svjedoci.

Žalbeno vijeće je prihvatilo sve promjene u optužnici koje je predložilo Tužiteljstvo osim onih koje navode "izravno ili neizravno suizvršenje" kao vid odgovornosti. Spojena optužnica koju je Tužiteljstvo podiglo 24. srpnja 2006. godine je sada važeća optužnica u ovom predmetu.

Optuženi se terete za učešće u zajedničkom zločinačkom pothvatu čija je svrha bila trajno iseljenje srpskoga stanovništva iz regije Krajina u Hrvatskoj uz uporabu sile, zastrašivanja ili prijetnje sile, progonom, prisilnim premještanjem i deportacijom, prisvajanjem i uništavanjem imovine ili drugim sredstvima. Konkrektno, Gotovina, Čermak i Markač se terete za ubojstvo, progone, deportaciju i prisilno premještanje, pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela, te nehumana djela i okrutno postupanje.

*****
Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda http://www.icty.org