Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Žalbeno vijeće potvrdilo osuđujuću presudu u predmetu tužilac protiv Milomira Stakića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
ŽALBENO VIJEĆE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 22. mart 2006.
AM/MOW/1057tŽalbeno vijeće potvrdilo osuđujuću presudu u predmetu tužilac protiv Milomira StakićaŽalbeno vijeće Međunarodnog suda danas je potvrdilo osuđujuću presudu u predmetu Tužilac protiv Milomira Stakića, koji je 1992. godine bio vodeća politička figura u bosanskoj opštini Prijedor, za zločine koju su tamo počinjeni 1992. godine i osudilo ga na 40 godina zatvora.

Dana 31. jula 2003., Pretresno vijeće je proglasilo Milomira Stakića, bivšeg predsjednika Skupštine opštine Prijedor, krivim za ubistvo, istrebljenje i progone (uključujući deportaciju) nesrba u Prijedoru 1992. godine. Pretresno vijeće je proglasilo Milomira Stakića krivim za više od 1.500 ubistava i utvrdilo tačan identitet 486 žrtava. Pretresno vijeće ga je za te zločine osudilo na kaznu doživotnog zatvora, što je maksimalna kazna koju Sud može izreći.

I optužba i odbrana uložili su žalbe na presudu Pretresnog vijeća. Milomir Stakić je takođe uložio žalbu na kaznu. Osim toga, Žalbeno vijeće je u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima Međunarodnog suda na vlastitu inicijativu razmotrilo određena pitanja. Većina nalaza Žalbenog vijeća odnose se na konkretna pravna pitanja.

U svojoj presudi, Žalbeno vijeće je potvrdilo odluku Pretresnog vijeća da Milomira Stakića proglasi krivim za ubistvo, istrebljenje i progon nesrpskog stanovništva u Prijedoru. Žalbeno vijeće je takođe zaključilo da je Pretresno vijeće pogriješilo utoliko što je propustilo da ga proglasi krivim za deportaciju i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva. Žalbeno vijeće se složilo s odlukom Pretresnog vijeća da Milomira Stakića oslobodi krivice za genocid i saučesništvo u genocidu. 

Jedno od pitanja koje je Žalbeno vijeće samoinicijativno pokrenulo jest kako pravno definisati odgovornost Milomira Stakića za zločine koje je počinio. Žalbeno vijeće je utvrdilo da je Milomir Stakić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio činjenje zločina nad stanovništvom bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima u Prijedoru. Ti zločini bili su dio kampanje progona nesrpskog stanovništva u Prijedoru, čiji je krajnji cilj bio stvaranje srpske opštine, koja je u konačnici trebala postati dio zamišljene čisto srpske države.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je Pretresno vijeće počinilo nekoliko grešaka prilikom određivanja kazne Milomiru Stakiću. Međutim, Žalbeno vijeće je takođe zaključilo da je uticaj tih grešaka na izrečenu kaznu veoma ograničen.

Milomir Stakić je jedan od 14 optuženih koji su osuđeni za zločine počinjene u Prijedoru.

*****
Integralan tekst presude možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda:
http://www.un.org/icty.
Na istoj stranici možete pratiti postupke pred Sudom.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu