Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević prebačeni u Bosnu i Hercegovinu

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević prebačeni u Bosnu i Hercegovinu

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 9. maj 2006.
CT/MOW/1076t

ŽELJKO MEJAKIĆ, MOMČILO GRUBAN, DUŠAN FUŠTAR I DUŠKO KNEŽEVIĆ
PREBAČENI U BOSNU I HERCEGOVINU

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević danas su prebačeni iz pritvora Međunarodnog suda u Bosnu i Hercegovinu, gdje će im se suditi pred Državnim sudom u Sarajevu.

Četvorica bosanskih Srba optuženi su za niz ratnih zločina počinjenih protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora, u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini tokom rane faze sukoba u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995. Konkretno, optuženi su za zatočenje u nehumanim uslovima, ubijanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, šikaniranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje nesrba u logorima između maja i augusta 1992.

Navodi se da je Željko Mejakić u to vrijeme bio komandant logora Omarska, da je Momčilo Gruban bio komandir smjene u logoru Omarska, a da je Dušan Fuštar istu dužnost vršio u logoru Keraterm. Prema optužnici, Duško Knežević, po svemu sudeći, nije obavljao zvaničnu dužnost ni u jednom od logora, ali je imao dovoljna ovlaštenja da po volji ulazi u logore i izlazi iz njih.

Vijeće za prosljeđivanje Međunarodnog suda je 20. jula 2005. donijelo odluku da predmet bude proslijeđen Bosni i Hercegovini u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. I Tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na odluku, a Tužilaštvo je svoju žalbu kasnije povuklo. Dana 7. aprila 2006., Žalbeno vijeće je odobrilo prosljeđivanje.

Partnerstvo sa sudovima u bivšoj Jugoslaviji ključni je dio strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Dok se najvišim rukovodiocima sudi pred MKSJ-om, predmeti optuženih srednjeg i nižeg ranga mogu biti proslijeđeni nadležnim nacionalnim sudovima. MKSJ je prebacio šestoricu optuženih na suđenje u Bosnu i Hercegovinu, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih proslijeđen je Hrvatskoj.

Od osnivanja 1993., Međunarodni sud je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Do danas su zaključeni postupci protiv 97 osoba. Šest optuženih osoba još je na slobodi.

*****

Integralni tekst odluke možete naći na sljedećoj adresi:
http://www.icty.org/x/cases/mejakic/tdec/bcs/mejakic11bis.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org.