Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

23. Plenarna sednica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

PLENARNA SJEDNICA
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 4. decembra 2000.
SB/P.I.S./545-t

23. Plenarna sednica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) su, od 29. novembra do 1. decembra 2000., održale 23. plenarnu sednicu na kojoj su se uglavnom posvetile izmenama i dopunama Pravilnika o postupku i dokazima. Te izmene i dopune će uskoro biti dostupne preko Službe za informisanje javnosti i internet stranice MKSJ-a.

OSTALA VAŽNA PITANJA RAZMOTRENA NA SEDNICI

Razmotren je izbor sudija za mandat od 2001. do 2005. Sudije bi trebalo da budu izabrane krajem februara 2001.

Takođe je razmotreno i imenovanje novog sekretara Suda. Sudije i tužilac Suda su po tom pitanju konsultovani preko predsednika Suda, sudije Claude Jorda-e. Odluku će doneti Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Annan, i očekuje se da novog sekretara imenovati pre Božića. Sudije su razmotrile i odobrile Uputstvo za dodelu branioca. Sudije su razmotrile i proceduru vezanu za odobravanje budžeta za 2001. Sudije su izrazile zabrinutost zbog velikog smanjenja predloženog budžeta u prvim fazama procedure revizije predloga budžeta i insistirale su na sredstvima neophodim da bi se sprovele reforme u vezi sa sudijama ad litem.

Tužilac Carla Del Ponte se obratila plenarnoj sednici, i tom prilikom, prezentirala sudijama najnovije aktivnosti svoje kancelarije. Potvrdila je da i dalje ima nameru da svoje istrage završi do kraja 2004., kao i da će te istrage najverovatnije dovesti do oko 30 suđenja protiv 150 optuženih