Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Berko Zečević prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija kako bi mu se sudilo za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 17. februar 2011.
JKE/MOW/1387t


Berko Zečević prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija kako bi mu se sudilo za nepoštovanje suda

Berko Zečević

Nakon što su ga bosanskohercegovačke vlasti uhapsile zbog toga što se nije pojavio da svjedoči pred Pretresnim vijećem, kako mu je bilo naloženo na suđenju Radovanu Karadžiću, Berko Zečević danas je prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija.

Zečević je vanredni profesor i šef Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. On je ranije svjedočio pred Međunarodnim sudom kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svjedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku. Svjedočenje Zečevića se odnosi na vrste municije kojima je snabdijevana i koju je koristila vojska bosanskih Srba i na lokaciju sa koje je ispaljen projektil koji je pogodio pijacu Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine.

Zečević je obaviješten o svojoj obavezi da se pojavi pred Pretresnim vijećem 28. januara 2011. godine, nakon što je Pretresno vijeće 20. januara izdalo nalog subpoena. Nakon što se Zečević nije pojavio, niti iznio dobar razlog zbog kojeg ne može da ispoštuje nalog subpoena, Pretresno vijeće je 4. februara 2011. izdalo povjerljivi Nalog umjesto optužnice zbog nepoštovanja Međunarodnog suda. Nalog je 15. februara 2011. postao javan.

Zečević će biti u pritvoru dok ne budu izdati dalji nalozi. Datum njegovog prvog stupanja pred sud biće objavljen naknadno.


* * *

Cjelokupan tekst naloga (na engleskom)

Postupke u sudnicama možete pratiti na vebsajtu Međunarodnog suda


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu