Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Boškoski oslobođen krivice, a Tarčulovski osuđen na 12 godina zatvora

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 10. jul 2008.
NJ/MOW/1270t


Boškoski oslobođen krivice, a Tarčulovski osuđen na 12 godina zatvora

 

Pretresno veće II danas je osudilo Johana Tarčulovskog na 12 godina zatvora za zločine počinjene protiv Albanaca u selu Ljuboten, nedaleko od makedonske prestonice Skoplja 12. avgusta 2001. godine. Saoptuženi u ovom predmetu, bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski, oslobođen je svih optužbi.

Navedena krivična dela počinjena su u Ljubotenu od 12. do 15. avgusta 2001, kada je jedinica makedonske policije pod komandom Tarčulovskog ušla u selo, pri čemu je otvorena vatra i ubijeno šest nenaoružanih Albanaca, a 13 drugih meštana je podvrgnuto teškom zlostavljanju. Deset od njih je ponovo premlaćeno na policijskom punktu na ulazu u selo, i kasnije u policijskoj stanici Mirkovci u Skoplju, što je za posledicu imalo smrt jednog čoveka.

Najmanje 12 kuća u selu je zapaljeno, a veći broj muškaraca Albanaca koji su bežali iz sela je podvrgnuto okrutnom postupanju drugih pripadnika policije na policijskom punktu, i kasnije u drugim stanica policije u Skoplju.

Boškoski je terećen za odgovornost nadređenog zbog toga što nije istražio ova krivična dela i obezbedio da se odgovorni za njih kazne. Pretresno veće je zaključilo da  iako su dokazi ukazali na “ozbiljne nedostatke u funkcionisanju policije i nadležnih makedonskih vlasti u to vreme, nije utvrđeno da Ljube Boškoski nije preduzeo potebne i razumne mere za kažnjavanje pripadnika policije”.

Pretresno veće je takođe zaključilo da je policija Ministarstva unutrašnjih poslova sastavila dva izveštaja uveče 12. avgusta i poslala ih istražnom sudiji i javnom tužiocu. “Ljube Boškoski nije imao vlast ili nadležnost nad … istražnim sudijom i javnim tužiocem, koji ne podpadaju pod Ministarstvo unutrašnjih poslova,” rekao je predsedavajući sudija Kevin Parker.

Pretresno veće je zaključilo da je Tarčulovski, sa druge strane, imao neposrednu ulogu u ovom incidentu i proglasilo ga krivim za naređivanje, planiranje i podsticanje na vršenje krivičnih dela počinjenih u Ljubotenu. Konkretno, proglašen je krivim za ubistvo Ramija Jusufija, Sulejmana Bajramija i Muharema Ramadanija, zato što je naredio, planirao i podsticao na uništenje imovine 12 albanskih meštana, kao i okrutno postupanje prema 13 Albanaca u kući Adema Ametovskog i desetorice drugih u Bracinoj kući.

Međutim, Pretresno veće je zaključilo da je i sam Tarčulovski tokom ove operacije sprovodio naređenja drugih. “Dokazi ne omogućavaju identifikaciju osobe ili osoba odgovornih za naređenja izdata Johanu Tarčulovskom. Okolnosti potvrđuju da su u pitanju osoba ili osobe njemu nadređenog ranga”.

Boškoski će biti pušten iz pritvora nakon okončanja relevantnih procedura, dok će Tarčulovski ostati u pritvoru Međunarodnog suda do prebacivanja u državu u kojoj će izdržavati kaznu. 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org