Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Crnogorska delegacija u posjeti Međunarodnom sudu

| Hag |

Delegacija u kojoj su bili sudije, tužioci i istražitelji iz Crne Gore danas je završila dvodnevnu posjetu Međunarodnom sudu, tokom koje su održani sastanci sa sudijama i tužiocima MKSJ i Mehanizma za međunarodne krivične sudove  (MMKS).  Glavni cilj ove posjete je bio da se razmjeni ekspertiza i razmotri kako bi iskustvo sudija i tužilaca MKSJ i MMKS moglo pomoći nacionalnim sudovima u istragama, krivičnom gonjenju i presuđivanju u predmetima u vezi s ratnim zločinima.

Tokom prvog dana posjete crnogorska delegacija, koju su predvodile sudija Vrhovnog suda Stanka Vučinić i zamjenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović, sastala se s panelom sudija MKSJ koji je predvodio predsjednik MKSJ Carmel Agius, a u kojem je bio i predsjednik MMKS Theodor Meron. Sudije MKSJ su razmijenile svoja iskustva s gostima iz Crne Gore, razgovarajući, između ostalog, o primjeni međunarodnih pravnih standarda u predmetima u vezi s ratnim zločinima. Gostujuća delegacija je nakon toga s visokim zvaničnicima Tužilaštva razgovarala o konkretnim metodologijama u radu s dokaznim materijalom u predmetima u vezi s ratnim zločinima. Tokom drugog dana posjete, gostujuća delegacija se sastala s tužiocem MKSJ i MMKS, Sergeom Brammertzom. 

Govoreći o ovoj razmjeni iskustava, jedan od posjetilaca je rekao: “Ova posjeta je prevazišla naša očekivanja. Veoma smo impresionirani radom sva tri organa Suda i mnogobrojnim osobljem koje pruža podršku tom radu. Osim toga, bilo je veoma zanimljivo steći uvid u ogromnu količinu dokaznog materijala koja je pohranjena u Tribunalu”.

Ovu posjetu je organizovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici u cilju unapređenja saradnje između crnogorskog pravosuđa i MKSJ i MMKS.