Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Damir Došen uhapšen u Bosni i Hercegovini od strane SFOR-a

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Hag, 25. oktobar 1999.
JL/P.I.S./443-t

DAMIR DOŠEN UHAPŠEN U BOSNI I HERCEGOVINI OD STRANE SFOR-a

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrđuje da je u ponedjeljak, 25. oktobra 1999., SFOR uhapsio Damira Došena, koji se tereti po sedam tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Došen se tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti nadređenog za svoju navodnu ulogu komandira smjene u zatočeničkom logoru Keraterm, u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, od maja do augusta 1992.

U optužnici se navodi sljedeće: “U logoru Keraterm vršena su svakodnevna ispitivanja zatvorenika. Ispitivanja su redovno praćena batinama i mučenjem… Surove batine, mučenje, ubijanje, seksualno zlostavljanje i drugi oblici tjelesnog i duševnog maltretiranja bili su uobičajena pojava u logoru Keraterm. Stražari u logoru i druga lica koja su dolazila u logor koristili su sve vrste oružja i predmeta kojima su tukli i na druge načine tjelesno zlostavljali zatvorenike…Najmanje nekoliko stotina zatvorenika utvrđenog ili neutvrđenog identiteta nije preživjelo.”

Datum i vrijeme prvog stupanja Damira Došena pred Sud, kada će se on izjasniti o krivici po tačkama optužnice, biće naknadno utvrđeni.

*****