Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

David Tolbert preuzeo dužnost zamjenika glavnog tužioca

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT

Den Haag, 30. augusta 2004.

JP/P.I.S./887-t


DAVID TOLBERT PREUZEO DUŽNOST ZAMJENIKA GLAVNOG TUŽIOCA


Danas, 30. augusta 2004., g. David Tolbet (Sjedinjene Američke Države) preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nakon što ga je na tu funkciju imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija g. Kofi Annan.


David Tolbert ima veliko iskustvo na polju međunarodnog prava. Do sada je obavljao funkciju zamjenika sekretara MKSJ-a. Prije toga je bio izvršni direktor Pravne inicijative za srednju Evropu i Evroaziju Američkog uduženja pravnika (ABA CEELI) koja širom istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza vodi projekte u vezi sa razvojem vladavine prava. Prije nego što je počeo da radi za ABA CEELI, g. Tolbert je nešto više od četiri godine radio kao šef kabineta bivše predsjednice Suda Gabrielle Kirk McDonald i kao viši pravni savjetnik u Sekretarijatu Suda. Prije toga je bio šef generalne pravne službe Agencije za pomoć i rad Ujedinjenih nacija (UNRWA) u Beču, u Austriji, i u Gazi. Takođe je predavao međunarodno pravo i ljudska prava na postdiplomskim studijama u Velikoj Britaniji i radio dugo godina kao advokat u Sjedinjenim Američkim Državama.


G. Tolbert, koji ima 48 godina, potiče iz mjesta Flat Rock u Sjevernoj Karolini, SAD, a diplomirao je magna cum laude na Univerzitetu Furman, dobio zvanje juris doctor na Univerzitetu u SJevernoj Karolini i zvanje magistra prava sa posebnim uspjehom na Univerzitetu u Nottinghamu. Objavio je brojne radove na temu međunarodne pravde, MKSJ i stalnog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i predstavljao je MKSJ na raspravama o stvaranju MKS-a.