Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dijalozi o naslijeđu MKSJ-a: Dokumentarni film o zločinima nad kulturnom baštinom

Međunarodni sud | | Hag |

Premijera engleske verzije najnovijeg dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa MKSJ-a, pod nazivom Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom održana je juče na Haškom univerzitetu primenjenih nauka u okviru serije skupova pod nazivom  Dijalozi o naslijeđu MKSJ-a. Ovaj dokumentarni film predstavlja pregled rada Međunarodnog suda u presuđivanju za zločine sistematskog uništavanja ustanova namijenjenih religiji, obrazovanju ili kulturi. Projekciji je prisustvovalo više od 120 gostiju, među kojima su bili diplomate, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, pravnici, predstavnici akademske zajednice i studenti.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Međunarodnog suda, sudija Carmel Agius, rekao je: “Uništavanje kulturnog naslijeđa je tema koja je nažalost ponovo dobila na važnosti u današnjem svijetu […]. Mi na MKSJ-u vjerujemo da naš doprinos ovim naporima predstavlja značajan dio našeg naslijeđa”.

Nakon projekcije održana je panel-diskusija posvijećena pitanjima u vezi s presuđivanjem za zločine nad kulturnom baštinom, s naglaskom na pionirskom radu MKSJ-a u objašnjavanju primjenjivog prava i privođenju pravdi odgovornih za te zločine. Panelisti su takođe govorili o poukama koje treba izvući kako u smislu prevencije zločina nad kulturnom bastion, tako i u smislu odgovarajućih pravosudnih odgovora nakon što su takvi zločini počinjeni.

U panelu su učestvovali gđa Marina Lostal, predavač međunarodnog krivičnog prava na Haškom univerzitetu primjenjenih nauka, gđa Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalni sekretar organizacije Europa Nostra – udruženja koje se bavi zaštitom evropskog kulturnog naslijeđa, i gđa Laurel Baig, viši zastupnik Tužilaštva u žalbenim postupcima na Mehanizmu za međunarodne krivične sudove. Govoreći o važnosti naslijeđa Međunarodnog suda gđa Sneška Quaedvlieg-Mihailović je izjavila: “Mislim da je veoma, veoma važno da taj izuzetan i temeljan rad MKSJ-a treba da izađe iz okvira te zgrade koja se nalazi ovdje u Haagu. Ta priča treba da se ispriča mnogo širem auditorijumu”.

Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom je šesti u nizu dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ-a, proizveden u sklopu njegovih napora da približi rad i postignuća Međunarodnog suda publici na području bivše Jugoslavije i širom svijeta. Ovaj dokumentarni film dostupan je online na engleskom, kao i na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Ukoliko želite besplatan primjerak DVD-a molimo vas da pošaljete e-mail na adresu outreach [at] icty.org. Kompletna serija dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa može se pogledati na websiteu Međunarodnog suda.

Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.