Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju premijerno prikazan u Hagu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 1. februar 2012.
VE/CS/PR1476t
Dokumentarni film Outreach programa o seksualnom nasilju premijerno prikazan u Hagu

 

Outreach program Međunarodnog suda juče je organizovao premijeru svog dugometražnog dokumentarnog filma pod nazivom "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom" u prostorijama Humanity House u Hagu. Ovoj promociji je prisustvovalo otprilike 100 gostiju, među kojima su bili diplomate, novinari, predstavnici nevladinih organizacija i visoki zvaničnici međunarodnih sudova u Hagu.
     
Ovaj dokumentarni film predstavlja istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu. U ovom filmu mogu se videti intervjui s bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka i osoba koje su preživele seksualno nasilje, koje su hrabro svedočile na suđenjima.

Nakon projekcije filma održan je okrugli sto. Među panelistima su bili Rob Barsony, režiser filma, Michelle Jarvis, viši pravni savetnik tužioca MKSJ i viši zastupnik tužilaštva u žalbenim postupcima, Helena Vranov Schoorl, šef Odeljenja za podršku Službe za žrtve i svedoke MKSJ, i Gloria Atiba Davies, šef Odseka za rodne zločine i zločine počinjene nad decom Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Panelisti su govorili o izazovima krivičnog gonjenja za zločine seksualnog nasilja, ulozi MKS u daljoj borbi protiv nekažnjivosti za ove zločine i izazovima obezbeđivanja svedočenja svedoka i pružanju podrške koja im je potrebna.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarac će biti predstavljen na promotivnim skupovima u državama na području bivše Jugoslavije u narednim sedmicama.

Realizacija ovog dokumentarnog filma predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana, kao i da podstakne razumevanje tih zločina i onoga što je MKSJ postigao.
 

 

***

Foršpan ovog dokumentarnog filma i snimci sa promocije biće uskoro dostupni na vebsajtu i YouTube kanalu Međunarodnog suda.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu