Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film u produkciji Outreach programa 'Njihovim očima: svjedoci pravde' prikazan u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu

MEĐUNARODNI SUD
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 20. mart 2014.
CS/CS/PR1598t

Dokumentarni film u produkciji Outreach programa Njihovim očima: svjedoci pravde prikazan u Beogradu, Sarajevu i ZagrebuTreći dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda, Njihovim očima: svjedoci pravde, prikazan je ove sedmice u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Projekcijama je prisustvovalo ukupno 150 gostiju, među kojima su bili predstavnici nevladinih organizacija, naučni radnici, zvaničnici vlada, članovi diplomatskog kora, studenti i novinari.

Ovaj dokumentarni film prikazuje ulogu koju žrtve imaju u radu MKSJ kroz pet paralelnih priča žrtava i svedoka iz bivše Jugoslavije koji govore o svojim ličnim iskustvima svedočenja pred Međunarodnim sudom.

Nakon svake od projekcija usledila je diskusija na kojoj su prisutni imali priliku da postavljaju pitanja producentima Petru Finciju i Steveu Coulsonu. Diskusija je bila usmerena na važnost svedočenja svedoka za utvrđivanje činjenica o zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji za vreme sukoba tokom devedesetih godina XX veka.

Komentarišući vrednost ovog dokumentarnog filma, bivši svedok pred MKSJ i jedna od protagonistkinja filma, gospođa Minka Čehajić, izjavila je: “Osjećala sam moralnu obavezu da dođem na sud i svjedočim i jako sam zadovoljna što sam to učinila. Nemam sumnje da bih to ponovo uradila, ukoliko bi bilo potrebno”.

Ovaj dokumentarni film, koji je dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, biće distribuiran udruženjima žrtava, školama i partnerskim nevladinim organizacijama u bivšoj Jugoslaviji i šire.

Njihovim očima: svjedoci pravde premijerno je prikazan u novembru prošle godine tokom konferencije povodom obeležavanja 20. godišnjice MKSJ u Sarajevu. Prvi od dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa, Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom, koji prikazuje istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu, premijerno je prikazan 2012. godine. Nakon toga je 2013. godine usledio film Zločini pred Tribunalom: Prijedor, koji predstavlja postupke koji su vođeni pred Međunarodnim sudom u vezi sa zločinima počinjenim na području Prijedora.

Realizacija dokumentarnih filmova predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o ulozi MKSJ u utvrđivanju činjenica o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i privođenju pravdi odgovornih počinilaca.


Outreach program Međunarodnog suda

Za dodatne informacije o ovom i drugim projektima Outreach programa molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šeficom Službe za komunikacije MKSJ, na +31 (0) 6 5357 8006 ili na adresi jelacic [at] un.org