Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Domagoj Margetić optužen za nepoštivanje suda

Domagoj Margetić optužen za nepoštivanje suda

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Haag, 11. rujna 2006.
CT/MOW/1108t

DOMAGOJ MARGETIĆ OPTUŽEN ZA NEPOŠTIVANJE SUDA


Međunarodni sud je danas podigao optužnicu protiv hrvatskog novinara Domagoja Margetića za nepoštivanje međunarodnog suda. Razlog tome je objavljivanje identiteta zaštićenih svjedoka.

Margetić, slobodni novinar iz Hrvatske, je optužen za otkrivanje imena svjedoka koji su svjedočili u predmetu međunarodnog suda protiv bosanskog Hrvata generala Tihomira Blaškića. To je učinio tako što je između 7. srpnja i 2. kolovoza 2006. objavio liste na svojoj internet stranici usprkos tome što je prethodno primio izričito upozorenje da je materijal povjerljiv i predmet sudskih naloga koji zabranjuju njegovo objavljivanje.

Optužnica navodi da je Margetić svojim postupcima 'doveo u pitanje povjerenje u sposobnost međunarodnog suda da osigura učinkovite zaštitne mjere' te je takvim postupcima "utjecao na svjedoke koji su svjedočili ili bi trebali svjedočiti".

Integralni tekst optužnice možete naći na internet stranici: http://www.icty.org/x/cases/contempt_margetic/ind/bcs/060830.pdf

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici suda: www.icty.org.