Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Donesena odluka o prosljeđivanju predmeta Milana i Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini

Donesena odluka o prosljeđivanju predmeta Milana i Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
VIJEĆE ZA PROSLJEĐIVANJE

Haag, 5. aprila 2007.
CT/MOW/1153t

DONESENA ODLUKA O PROSLJEĐIVANJU PREDMETA MILANA I SREDOJA LUKIĆA
BOSNI I HERCEGOVINI

 
 

Vijeće za prosljeđivanje Međunarodnog suda donijelo je danas odluku da predmet Milana i Sredoja Lukića proslijedi Bosni i Hercegovini u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. Na ovu odluku se može uložiti žalba.

Prema navodima optužnice, Milan Lukić je bio vođa lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu, jugoistočna Bosna i Hercegovina, pod nazivom "Beli orlovi" ili "Osvetnici", koja je sarađivala sa lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom tokom sukoba 1992.-1995. Sredoje Lukić, rođak Milana Lukića, bio je pripadnik te jedinice.

Milan i Sredoje Lukić se terete za višestruke zločine, uključujući ubistvo oko 70 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, tako što su zabarikadirali žrtve u jednoj prostoriji kuće, zapalili kuću i pucali iz automatskog oružja na one koji su pokušavali da pobjegnu kroz prozore, te tako neke od njih usmrtili, a neke ranili.

Osim toga, terete se za ubistvo oko 70 žena, djece i starijih ljudi bosanskih Muslimana u kući u selu Bikavac, blizu Višegrada, tako što su prisilili žrtve da uđu u kuću, nakon čega su zabarikadirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.

Milan i Sredoje Lukić se takođe terete za premlaćivanje muškaraca bosanskih Muslimana koji su bili zatočeni u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić se zasebno tereti po još nekoliko tačaka optužnice za ubistvo. Navodi se da je u više navrata odveo grupe muškaraca bosanskih Muslimana na obalu rijeke Drine, u blizini Višegrada, gdje ih je usmrtio. Takođe se tereti za brutalno ubistvo jedne bosanske Muslimanke u naselju Potok u Višegradu.

MKSJ je dosada proslijedio predmete protiv devetero optuženih Bosni i Hercegovini, protiv dvoje optuženih Hrvatskoj i protiv jednog optuženog Srbiji kako bi im se sudilo pred sudovima u tim zemljama.

***
 

Kompletan tekst Odluke možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda www.icty.org

Postupke pred Međunarodnim sudom takođe možete pratiti na istoj stranici.