Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragan Zelenović osuđen na 15 godina zatvora

DRAGAN ZELENOVIĆ OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRETRESNO VIJEĆE

Den Haag, 4. april 2007.
JP/MOW/1152t

DRAGAN ZELENOVIĆ OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA

 

Pretresno vijeće I danas je osudilo Dragana Zelenovića, bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba i vojnog policajca, na 15 godina zatvora za silovanje i mučenje bosanskih Muslimanki iz opštine Foča, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. 

Zelenović je 10. juna 2006. prebačen na MKSJ, a 17. januara 2007. izjasnio se krivim. Potvrdno se izjasnio o krivici po sedam tačaka optužnice za mučenje i silovanje više žena i djevojaka bosanskih Muslimanki nakon što su srpske snage zauzele Foču u aprilu 1992. godine. Te žene su mučene i silovane za vrijeme svog zatočeništva na nekoliko lokacija širom Foče u periodu od jula do oktobra 1992. 

Zločini za koje se Zelenović izjasnio krivim bili su dio obrasca seksualnih zlostavljanja koja su trajala nekoliko mjeseci i na mnogim različitim lokacijama, a uključivala su više žrtava. Zelenović je lično učestvovao u seksualnom zlostavljanju žrtava u više zatočeničkih objekata.

Zelenović je proglašen krivim da je lično počinio devet silovanja, od kojih je osam okvalifikovano kao mučenje i silovanje. Proglašen je krivim za dva slučaja silovanja kao saizvršilac, od kojih je jedan okvalifikovan i kao mučenje i kao silovanje, i za jedan slučaj mučenja i silovanja putem pomaganja i podržavanja. Četiri silovanja u kojima je učestvovao bila su grupna silovanja, koja su uključivala još trojicu ili više počinilaca. U jednom takvom slučaju, pomogao je i podržao grupno silovanje Svjedokinje 75 od strane najmanje deset vojnika, koje je bilo toliko grubo da se žrtva onesvijestila.

U sažetku presude o kazni, Pretresno vijeće je utvrdilo da su razmjeri počinjenih zločina veliki i da je Zelenović u značajnoj mjeri učestvovao u njima. U sažetku se dalje navodi da su "žrtve u zatočeničkim centrima u Foči trpjele neizreciv bol, uvredu i poniženje jer su bile više puta silovane, a nisu znale da li će uopće preživjeti te patnje. To seksualno zlostavljanje ostavilo je za sobom duboke ožiljke koji se možda nikad neće iscijeliti. Možda baš ta činjenica govori najviše o težini zločina u ovom predmetu. "

Pretresno vijeće je uzelo u obzir nekoliko olakšavajućih okolnosti, mada je naglasilo da "te okolnosti ni na koji način ne umanjuju težinu zločina". Te olakšavajuće okolnosti uključuju Zelenovićevo potvrdno izjašnjavanje o krivici i odlučnost da sarađuje sa Tužilaštvom, između ostalog i da svjedoči pred sudom.

*****

Integralan tekst sažetka presude dostupan je na sljedećoj adresi:

http://www.icty.org/x/cases/zelenovic/tjug/bcs/070404bcs_summary.pdf

Integralan tekst presude (na engleskom jeziku) dostupan je na sljedećoj adresi:

http://www.icty.org/x/cases/zelenovic/tjug/en/070404_Zelenovic_summary_en.pdf