Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragan Zelenović prebačen u Belgiju na odsluženje kazne

Dragan Zelenović prebačen u Belgiju na odsluženje kazne

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 27. februar 2008.
JP/MOW/1219t

 

DRAGAN ZELENOVIĆ PREBAČEN U BELGIJU NA ODSLUŽENJE KAZNE
 

Dragan Zelenović, bivši pripadnik snaga bosanskih Srba, prebačen je danas u Belgiju na odsluženje kazne od 15 godina zatvora zbog mučenja i silovanja žena i djevojaka u Foči, gradiću u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Dana 17. januara 2007., Zelenović se potvrdno izjasnio o krivici po sedam tačaka Optužnice za silovanje, uključujući grupno silovanje i mučenje žena i djevojaka, od kojih je jedna imala svega 15 godina, počinjenog nakon što su srpske snage preuzele kontrolu nad opštinom Foča u aprilu 1992. godine. Srpske snage su odvodile žene i djevojke u zatočeničke objekte radi isljeđivanja. Tokom zatočeništva te žene i djevojke su podvrgavane ponižavajućim i degradirajućim životnim uslovima, okrutnom batinanju i seksualnom zlostavljanju, uključujući i silovanje. Osim navedenih mjesta za zatočenje, nekoliko žena zatočeno je u kućama i stanovima koji su korišteni kao javne kuće koje su vodile grupe vojnika, uglavnom pripadnika paravojnih jedinica. Zelenović i drugi vojnici su grupno silovali nekoliko žena neposredno nakon islijeđivanja.

U svom izjašnjavanju o krivici Zelenović je rekao: "Žao mi je svih žrtava, naročito onih koje su to postale zbog bilo kojeg mog postupka i zato sa ovoga mjesta najiskrenija izvinjenja izražavam, najdublja poštovanja". 

Zelenović je uložio žalbu na presudu Pretresnog vijeća, a Žalbeno vijeće je 31. oktobra 2007. potvrdilo kaznu na 15 godina zatvora.

Podatke o predmetu sa pregledom cijelog postupka možete pronaći na internet-stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/cases/party/794/4

MKSJ je osudio tri lica za silovanja i mučenja žena i djevojaka u Foči i još jedno lice za mučenje, ubistvo i progone počinjene u ovom mjestu. Tri dodatna predmeta sa četiri optužena u vezi sa zločinima počinjenim u Foči proslijeđena su Sudu Bosne i Hercegovine na procesuiranje.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci u predmetima protiv 111 lica su okončani.

*****

 

Dešavanja u sudnicama mogu se pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/