Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragan Zelenović u Bosni i Hercegovini

Dragan Zelenović u Bosni i Hercegovini

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 9. juni 2006.
CT/MOW/1086t
 

DRAGAN ZELENOVIĆ U BOSNI I HERCEGOVINI

Vlasti Bosne i Hercegovine blisko sarađuju s Međunarodnim sudom kako bi u pritvor Suda ekspeditivno bio prebačen Dragan Zelenović, bivši pripadnik policije bosanskih Srba i osumnjičenik za ratne zločine koji je u bjekstvu proveo gotovo 10 godina.

Vlasti u glavnom gradu BiH Sarajevu juče su obavijestile Međunarodni sud da je Zelenović stigao u BiH nakon što je protjeran iz Ruske Federacije.

Zelenović je uhapšen u Ruskoj Federaciji u augustu 2005. i navodno optužen za protivpravni ulazak u zemlju nakon što je navodno ondje živio nekoliko godina. Ranije ove godine, mediji su izvijestili da je Zelenović bio pušten iz pritvora uz kauciju.

Međunarodni sud je tokom posljednjih 10 mjeseci više puta tražio prebacivanje Zelenovića iz Ruske Federacije, uz brojne zahtjeve vlastima da ga prebace u pritvor Međunarodnog suda, u skladu s međunarodnim obavezama.

Zelenović je bio jedan od zamjenika komandira vojne policije bosanskih Srba i vođa paravojnih jedinica u Foči, gradu i opštini u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, gdje je navodno u ljeto i jesen 1992. počinio krivična djela, uključujući grupno silovanje 15-godišnje djevojke.

Prema optužnici, čim su srpske snage zauzele Foču u aprilu 1992., vojna policija, vojnici mještani i vojnici iz drugih krajeva počeli su hapsiti hiljade muslimanskih i hrvatskih stanovnika grada i okolnih sela. Odvajali su muškarce od žena, djece i staraca, i protivpravno ih zatvarali u više objekata za zatočenje, kao što su Buk Bijela, gimnazija u Foči i sportska dvorana "Partizan". Grupe vojnika, uglavnom pripadnika paravojnih formacija, zatočili su nekoliko žena u kućama i stanovima koji su korišteni kao javne kuće.
Dragan Zelenović je prvobitno optužen 26. juna 1996. zajedno s nekoliko drugih osoba, uključujući Gojka Jankovića, Radovana Stankovića, Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, koji su svi bili pripadnici vojne policije bosanskih Srba ili paravojnih jedinica. Međunarodni sud je osudio Dragoljuba Kunarca na 28 godina zatvora, Radomira Kovača na 20, a Zorana Vukovića na 12 godina zatvora za zločine koji uključuju silovanje, mučenje i porobljavanje više žena i djevojaka bosanskih Muslimanki. Međunarodni sud je Jankovića i Stankovića prebacio u Bosnu i Hercegovinu kako bi im se sudilo za ta krivična djela pred Vijećem za ratne zločine u Sarajevu.

*****

Integralan tekst optužnice možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org