Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragoljubu Ojdaniću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Dragoljubu Ojdaniću odobreno privremeno puštanje na slobodu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag , 5. jul 2007.
CT/MOW/1173t
 

DRAGOLJUBU OJDANIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Pretresno veće je juče odobrilo zahtev Dragoljuba Ojdanića za privremeno puštanje na slobodu u Srbiju iz humanitarnih razloga. Ojdanić će biti privremeno pušten na slobodu na period od pet dana, od 12. do 18. jula, a njegovo puštanje na slobodu podleže konkretnim odredbama i uslovima, uključujući i 24-časovni nadzor od strane vlasti Srbije.

Dana 22. juna 2007. Ojdanić je podneo molbu za privremeno puštanje na slobodu da bi posetio bolesnu sestru i prisustvovao pripremama za venčanje svoje kćerke. Pretresno veće je odobrilo zahtev jer je smatralo da je primeren s obzirom na porodične okolnosti.

Optužbe protiv Ojdanića, bivšeg visokog političkog i vojnog vođe Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), usredsređene su na navodnu kampanju terora i nasilja uperenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba na Kosovu tokom 1999. godine. On se tereti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, koji uključuju deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progone hiljada kosovskih Albanaca.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. Optužba je završila izvođenje svojih dokaza 1. maja 2007. Početak izvođenja dokaza odbrane je zakazan za 6. avgust 2007.

Integralni tekst odluke Pretresnog veća (na engleskom jeziku) dostupan je na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.