Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dva suca AD LITEM položila zakletvu

Dva suca AD LITEM položila zakletvu

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Hag, 7. travnja 2006.
JP/MOW/1064t

DVA SUCA AD LITEM POLOŽILA ZAKLETVU


Suci Stefan Trechsel (Švicarska) i Arpad Prandler (Mađarska) danas su položili zakletvu kao suci ad litem, ili privremeni suci, Međunarodnog suda. S njihovim dolaskom, broj sudaca ad litem koji rade na Međunarodnom sudu popeo se na devet.

Dvojicu sudaca imenovao je glavni tajnik UN-a kako bi sudili u predmetu Prlić i drugi, koji se odnosi na šest bivših visoko rangiranih političkih i vojnih dužnosnika tzv. “Hrvatske Zajednice Herceg Bosne”, optuženih za etničko čišćenje Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli u tom području. Suđenje treba početi kasnije ove godine.

Životopise sudaca Trechsela i Prandlera, kao i životopise svih drugih stalnih sudaca i sudaca ad litem možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/sid/173
 

Na Međunarodnom sudu radi 16 stalnih sudaca koje bira Opća skupština UN-a i, najviše 12 sudaca ad litem istovremeno. Suci ad litem imenuju se kako bi sudili u konkretnom predmetu. Imenuje ih glavni tajnik UN-a na zahtjev predsjednika Međunarodnog suda iz skupine od 27 sudaca koje je izabrala Opća skupština UN-a.

*****

Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org