Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

General Đukić i pukovnik Krsmanović biće prebačeni u Haag

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 13. februar 1996.
CC/PIO/032t

General Đukić i pukovnik Krsmanović biće prebačeni u Haag


Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudija Richard Goldstone, 12. februara 1996. preduzeo je neophodne korake u skladu s Statutom i Pravilnikom o postupku i dokazima Međunarodnog suda kako bi general Đorđe Đukić i pukovnik Aleksa Krsmanović, koje su bosanske vlasti uhapsile 30. januara 1996. godine, bili prebačeni iz Sarajeva u Haag, radi ispitivanja u vezi s navodima o ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.
 

General Đorđe Đukić i pukovnik Aleksa Krsmanović biće zadržani u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Haagu, gdje će biti pritvoreni do daljnjeg, odnosno dok drugačije ne bude naloženo. Za to vrijeme će Tužilaštvo vršiti istragu određenih kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih u Bosni i Hercegovini. Biće im zagarantovana sva prava u skladu sa Statutom i Pravilnikom o postupku i dokazima Međunarodnog suda, uključujući i pravo na advokate po sopstvenom izboru.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org