Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Glavna Tužiteljica Carla Del Ponte U Bruxellesu

Glavna Tužiteljica Carla Del Ponte U Bruxellesu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽITELJSTVO

Hag , 3. jul 2007.
OK/MOW/1172t
 

GLAVNA TUŽITELJICA CARLA DEL PONTE U BRUXELLESU

 Glavna tužiteljica Carla Del Ponte danas je bila u Bruxellesu gdje se susrela s Javierom Solanom, visokim predstavnikom Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (CFSP) i Ollijem Rehnom, povjerenikom Europske unije za proširenje. Na poziv Centra za europsku politiku (European Policy Centre - EPC), tužiteljica Del Ponte također je govorila na brifingu koji je u suradnji sa švicarskom misijom pri Europskoj uniji organizirao EPC.

Na sastancima s visokim predstavnikom Solanom i povjerenikom Rehnom, tužiteljica Del Ponte razgovarala je o tekućim pitanjima i dala ocjenu suradnje država na području bivše Jugoslavije s Tužiteljstvom.

U svom obraćanju Centru za europsku politiku, tužiteljica je iznijela preliminarnu ocjenu posljednjih osam godina rada Tužiteljstva, konkretno se usredotočivši na probleme privođenja pravdi najviših vojnih i političkih vođa, sadašnji napredak i strategiju okončanja rada Međunarodnog suda, doprinos razvitku međunarodnoga kazenog i međunarodnog humanitarnog prava, odabir osumnjičenika, te prijenos podataka i predmeta nacionalnim tužiteljstvima i sudovima, kao i složenost istraga na međunarodnoj razini, te kaznenog progona uopće.

*****